12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μήνυμα της Αθήνας προς Ερντογάν – Συνάντηση Μητσοτάκη- Ιμάμογλου – Μπακογιάννη

Διαβάστε επίσης

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη,  μια συνάντηση που θα σηματοδοτήσει το κλίμα ενδεχόμενου τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες ημέρες στην έδρα του ΟΗΕ. 

Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης  πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα  σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Δημάρχου Αθηναίων τον περασμένο Μάιο, όταν οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει, σε θερμό κλίμα, μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς πολιτισμού και τουρισμού.

Ο κύριος Ιμάμογλου βρίσκεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο  της Αθήνας όπου έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον ομόλογο του Κώστα Μπακογιάννη και το μεσημέρι θα επισκεφτούν από κοινού τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τις συνομιλίες των δύο δημάρχων θα ακολουθούσουν κοινές δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 13:00, οι δύο δήμαρχοι θα επισκεφθούν το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνουν δεκτοί σε συνάντηση διάρκειας μισής ώρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το απόγευμα, ο δήμαρχος Αθηναίων θα συνοδεύσει τον κ. Ιμάμογλου σε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ στις 21:00 θα επισκεφθούν το Ηρώδειο προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση Monica Bellucci, Maria Callas: Letters and Memories.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα, αύριο Τετάρτη στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ιμάμογλου θα επισκεφθεί -συνοδεία του δημάρχου Αθηναίων- την περιοχή της πλατείας Συντάγματος και το Ζάππειο, προκειμένου να δουν τα έργα αστικής ανάπλασης που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην έκθεση «Portals» του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στη Λένορμαν, ενώ ο κ. Ιμάμογλου θα αναχωρήσει το βράδυ της Τετάρτης για την Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στην Νέα Υόρκη ενώ σειρά σημαντικών συναντήσεων ξεκίνησε χθες στην έδρα του ΟΗΕ ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος στο περιθώριο της Συνέλευσης  ενημέρωσε ήδη τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τα τελευταία περιστατικά τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, εστιάζοντας στην παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης.  

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της ΓΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά» τόνισε. 

 Υπό αυτό το πρίσμα η σημερινή  υποδοχή από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου των Δημάρχων Κωνσταντινούπολης  και Αθηναίων έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο κ. Εκρεμ Ιμάμογλου που εκπροσωπεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός άνδρας με αυξημένη επιρροή  στα πολιτικά πράγματα, μεταξύ άλλων και διότι είναι ο πρώτος που νίκησε το κυβερνών κόμμα AKP στον δήμο της Κωνσταντινούπολης.  

Ο κ. Ιμάμογλου ήρθε στην Αθήνα προσκεκλημένος από τον δήμαρχο Αθηναίων με τον οποίο είχε συναντηθεί τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί μπήκαν και οι βάσεις για μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, ενώ υπέγραψαν και σχετικό μνημόνιο.

Τώρα η Αθήνα με την συνάντηση αυτή ασκεί την διπλωματία των πόλεων βοηθώντας την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Βασικό στοιχείο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία καθώς ο κ. Ιμάμογλου θεωρείται ως ο πιο άξιος πολιτικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Αθήνα 984 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα