18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ 21-09-2021

Διαβάστε επίσης

Εάν πάντα αμφισβητείται το ιστορικό συμπέρασμα, αυτό που δεν αμφισβητείται ποτέ είναι ότι η ιστορία αποτελεί «πρακτικών συμπερασμάτων διδάσκαλον». *

Καραϊσκάκης: Ηγήθηκε ατάκτων στρατευμάτων αντιμετωπίζοντας πάντα το πρόβλημα του εξοπλισμού και της μισθοδοσίας των στρατιωτών του. Έπρεπε πάντα να επιβεβαιώνει την εξουσία του επί του πεδίου με παράδειγμα προσωπικής ανδρείας και καρτερίας.

Κι αυτό, για να αναγκάσει τους άνδρες τους να υπακούσουν, εισάγοντας «την σκιά της πειθαρχίας» μέσα στην αταξία του στρατοπέδου, σε αντίθεση με τους διοικητές οργανωμένων τακτικών στρατευμάτων , οι οποίοι μεριμνούν για τα στρατηγικά και μόνο καθήκοντά τους.

Απορία προκαλεί πως κατάφερε να λάβει και να συντηρήσει το αξίωμα του στρατηγού εντός ενός τόσο ρευστού πεδίου δράσης.

Ο γιος της καλογριάς μπορεί να θεωρηθεί ως το «γνησιότερο προϊόν της Επανάστασης».

Ανήκει στους κλέφτες και αρματολούς της προηγούμενης εποχής και εντάσσεται στον αγώνα με απώτερο σκοπό να πάρει το αρματολίκι των Αγράφων.

Οι τρόποι του ήταν βάναυσοι και η αισχρολογία του παροιμιώδης. Τα πρώτα χρόνια του ξεσηκωμού δεν μπόρεσε να εννοήσει την ηθική διάσταση του αγώνα για την εθνική απελευθέρωση. Σταδιακά όμως μέσα στου μακελειού την άψη μεταστρέφεται και «υψούται άνωθεν του κοινού μέτρου».

Από το 1825 ο αγώνας του για την διάλυση της Πολιορκίας του Μεσολογγίου και η δράση του έναντι του Μεχμέτ Ρεσίτ πασά (Κιουταχή) δείχνουν ότι υπέστη την «καλήν αλλοίωσιν» και οι επιτυχίες του δικαιώνουν αυτό που ίδιος έλεγε για τον εαυτό του.

Ο ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος διασώζει τον διάλογό του με τον Ζαΐμη το καλοκαίρι του 1826 στο Ναύπλιο:

“Καραϊσκάκη, δεν έκαμες έως τώρα όσο έπρεπε το χρέος σου προς την πατρίδα.”

“Δεν το αρνούμαι. Όταν θέλω γίνομαι άγγελος. Και όταν θέλω γίνομαι διάβολος. Από τώρα έχω σκοπό να γίνω άγγελος”.

Πηγή: * Κ. Παπαρρηγόπουλος «Γεώργιος Καραϊσκάκης», εκδ. Νικήτας Πάσσαρης , Αθήνα 1867, σελ.6-10

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής

Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα