back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ε. Τσακαλώτος: Θα έχει ανάπτυξη το 2022 και το 2023 αλλά δεν θα είναι βιώσιμη

Διαβάστε επίσης

 

«Δεν έχει καταλάβει η κυβέρνηση ότι η τριπλή κρίση-οικονομική, υγειονομική, κλιματική- δεν είναι παροδική. Παγκοσμίως ο κόσμος καταλαβαίνει ότι κάτι πολύ σοβαρό έχει αλλάξει μετά το 2009 και η ΝΔ θεωρεί ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και  ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις κρίσεις και μετά να ευνοήσουμε με το νεοφιλελεύθερο σύστημα αυτούς που ευνοούμε. Δεν ευνοεί όμως τους εργαζόμενους» δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Λαυράνο ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Ο κόσμος μιλάει για την ανισότητα του εισοδήματος και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν για τη συμπίεση των μισθών» πρόσθεσε.

Προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα έρθει το 2022-2023, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα βοηθήσει προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες. 

«Δεν έχω επενδύσει ποτέ στη καταστροφή, ούτε θεωρώ ότι η Αριστερά θα πάει καλά όταν τα πράγματα πάνε χειρότερα. Αντιθέτως πιστεύω ότι η Αριστερά μπορεί να πάει καλύτερα και όταν θα υπάρχει ανάκαμψη γιατί ο κόσμος τότε θα καταλάβει ότι η ανάπτυξη αυτή δεν έχει τα ποιοτικά στοιχεία για να βοηθήσει τη δική του οικογένεια, τη δική του τάξη και ότι δεν είναι και βιώσιμη. Θα έχει ανάπτυξη και το 2022 και το 2023 αλλά αμφισβητώ το πως μπορεί να αλλάξει ριζικά και ποιο δίκαια τα πράγματα όταν δεν έχουμε καταλάβει τη διαφορά του προβλήματος της τριπλής κρίσης»

Με αφορμή της δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, ο κ Τσακαλώτος έθεσε θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και την κάλεσε να απαντήσει εάν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι σωστά.

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Βγαίνει ο κ Οικονόμου και λέει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000, κάνω εγώ ένα post με τα στοιχεία που έχουμε και τα στοιχεία που παρουσίασε η “Καθημερινή” που αποδεικνύει  ότι πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι σωστά τα στοιχεία ή δεν είναι. Πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση».

Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ  από τη ΝΔ για το κόστος των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Τσακαλώτος τόνισε:  

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε πορτοκάλια με λεμόνια. Μερικά από τα μέτρα που εξαγγείλαμε είναι μόνιμα και πρέπει να κοστολογηθούν και κάποια είναι εφάπαξ, οπότε δεν μπαίνουν στο ίδιο καλάθι.  Η παρέμβαση Τσίπρα ήταν πολύ ισορροπημένη οι διαφορές είναι και εντός της φορολογίας, δηλαδή εμείς θα δίναμε άλλες φοροαπαλλαγές σε άλλες κοινωνικές τάξεις έχουμε άλλες προτεραιότητες και συγχρόνως έχουμε άλλο μείγμα- όποιος και να είναι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος- αν το δίνεις στις φοροαπαλλαγές ή στις αυξήσεις δαπανών. Δεν είναι δυνατόν μετά την πανδημία να μη δίνεις περισσότερα χρήματα για την υγεία»

Τέλος αναφορικά με τα εσωκομματικά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Στέλιου Κούλογλου και του Παύλου Πολάκη ο κ Τσακαλώτος ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα, δεν υπακούμε στα πάντα, εκφραζόμαστε ελεύθερα και ο καθένας έχει το ύφος του είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς. Με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα