back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο Μάρτυρας» του Ζαν Μπλοκ-Μισέλ

Διαβάστε επίσης

Το πορτρέτο ενός απόλυτα συναισθηματικά ουδέτερου ανθρώπου, ανίκανου για όποια δράση, ακόμη και σε εποχές που αυτή είναι απαραίτητη.

Ένας ανώνυμος πρωταγωνιστής αφηγείται την ιστορία του. Ο ίδιος έχει αποφασίσει ότι αξίζει όλη την περιφρόνηση και εκφέρει την τελική καταδίκη του. Λίγα χρόνια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πηγαίνει για διακοπές με τον αδελφό του στον γαλλικό Νότο και εκεί συμβαίνει κάτι φρικτό. Ο πραγματικός του εαυτός θα αποκαλυφθεί μέσα από το τραγικό συμβάν και η τελική απόφαση και επιλογή του θα τον ακολουθεί και, μετέπειτα, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Ένας εντελώς κοινός χαρακτήρας, ο οποίος ζει μέσα στον φόβο και την άρνηση, ολότελα απορροφημένος από τον εαυτό του.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιστασιακός Ζαν Μπλοκ-Μισέλ , στενός συνεργάτης και φίλος του Αλμπέρ Καμί, καταγράφει μια εξονυχιστική σκιαγράφηση ενός «αδύναμου» ανθρώπου. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1949 στη σειρά του Καμί «Ελπίδα» των εκδόσεων Γκαλιμάρ με έργα που κατονομάζουν το Κακό του μηδενισμού και του κυνισμού. Και το αποτέλεσμα είναι ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα με έναν ήρωα που δεν μπορεί να ξεφύγει από το εγώ του, αιώνιο μάρτυρα της απελπιστικής αδιαφορίας του.

«Δεν σας δίνω μια λεπτομερή αναφορά της ζωής μου. Κάτι τέτοιο θα ήταν άχρηστο. Βιάζομαι να φτάσω σε αυτό που ήταν ο πυρήνας της. Η αφήγησή μου δεν είναι επ’ ουδενί μια αυτοβιογραφία. Δεν με ενδιαφέρει αρκετά ο εαυτός μου, η δε ζωή μου ελάχιστα ξεφεύγει από την πεπατημένη ώστε να αξίζει να της αφιερώσω ένα τέτοιο πόνημα. Απλά δεν θέλω να αφήσω στη σκιά κανένα από τα στοιχεία που συνδέονται με το αντικείμενο αυτής της αφήγησης, η οποία δεν φανταζόμουν, όταν την ξεκίνησα, ότι θα αποδεικνυόταν τόσο μακροσκελής».

«Ο Μάρτυρας» του Ζαν Μπλοκ-Μισέλ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οκτάνα σε μετάφραση και επίμετρο της Ευγενίας Γραμματικοπούλου.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα