back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νιγηρία: Ακόμη 10 μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους, δύο μήνες αφού τους άρπαξαν

Διαβάστε επίσης

Κακοποιοί άφησαν ελεύθερους ακόμη δέκα μαθητές που είχαν απαγάγει πριν από δύο μήνες εισβάλλοντας στους κοιτώνες σχολείου Βαπτιστών στη βορειοδυτική Νιγηρία, δήλωσε ο διευθυντής του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Σάββατο.

Ο αιδεσιμότατος Τζον Χαγιάμπ, ο διευθυντής του Bethel Baptist High School, τόνισε πως εξακολουθούν να είναι όμηροι άλλοι 21 μαθητές. Εξήγησε πως καταβλήθηκαν λύτρα – δεν διευκρίνισε το ύψος του ποσού – για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των οκτώ μαθητών, ενώ άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή η υγεία τους ήταν κακή.

Τον Αύγουστο, οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερους 15 μαθητές (24603957). Τον Ιούλιο, άφησαν ελεύθερους 28. Τον ίδιο μήνα, δύο ημέρες μετά την απαγωγή, είχε αφεθεί ελεύθερη μια πρώτη ομάδα 28 μαθητών.

Την 5η Ιουλίου, ένοπλοι εισέβαλαν στο οικοτροφείο, στην κοινότητα Τσικούν, κι απήγαγαν σχεδόν 150 μαθητές που κοιμούνταν στους θαλάμους. Επρόκειτο για τουλάχιστον τη 10η μαζική απαγωγή μαθητών από τα τέλη του 2020. Οι αρχές κατηγορούν συμμορίες κακοποιών, τις οποίες αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες»– και οι οποίες κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας, για το κύμα απαγωγών αυτό.

«Θέλουν περισσότερα λεφτά, γι’ αυτό τους αφήνουν ελεύθερους κατά ομάδες», εκτίμησε ο διευθυντής του σχολείου.

Είχε σημειώσει πρόσφατα ότι οι απαγωγείς απαιτούν λύτρα ύψους 1 εκατομμυρίου νάιρα (κάπου 2.071 ευρώ) για κάθε μαθητή.

Από τον Δεκέμβριο, οι επιθέσεις εναντίον σχολείων και πανεπιστημίων και οι μαζικές απαγωγές μαθητές ή φοιτητών για λύτρα έχουν μετατραπεί σε μάστιγα στη Νιγηρία. Συνολικά έχουν απαχθεί κάπου 1.000 μαθητές και φοιτητές, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ. Αυτού του είδους οι απαγωγές αρχικά διαπράττονταν από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που γεννήθηκε όταν η πρώτη οργάνωση διασπάστηκε, όμως πλέον η συγκεκριμένη τακτική έχει υιοθετηθεί κυρίως από τις συμμορίες.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε την Πέμπτη πως 1 εκατομμύριο παιδιά στη Νιγηρία ενδέχεται να χάσουν τη νέα σχολική χρονιά εξαιτίας της έξαρσης των απαγωγών και της ανασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα