back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν: Είμαστε στο πλευρό του αφγανικού λαού

Διαβάστε επίσης

Tη στήριξη της ΕΕ στον αφγανικό λαό εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» εστιάζοντας παράλληλα στις γυναίκες, τα παιδιά, τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είμαστε στο πλευρό του αφγανικού λαού. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών και των παιδιών, των εισαγγελέων, των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σκέψη μου είναι ιδίως στις γυναίκες δικαστές που σήμερα κρύβονται από τους άνδρες που έχουν στείλει στη φυλακή. Βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της συμβολής τους στη δικαιοσύνη και στο κράτος δικαίου. Οφείλουμε να τις στηρίξουμε και, μαζί με τα κράτη μέλη, θα καταβάλουμε συντονισμένες προσπάθειες για τη διάσωσή τους» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ίδια επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη προς «όλους και όλες τους Αφγανούς και τις Αφγανές τόσο στη χώρα τους όσο και στις γειτονικές χώρες. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε τον πραγματικό κίνδυνο ενός μεγάλου λιμού και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Και θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας αυτό. Θα αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια για το Αφγανιστάν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ».

«Αυτό θα αποτελέσει μέρος μιας νέας, ευρύτερης δέσμης μέτρων στήριξης για το Αφγανιστάν, την οποία θα παρουσιάσουμε τις προσεχείς εβδομάδες και στο πλαίσιο της οποίας θα συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας», προσέθεσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερα «οδυνηρά» για όλες τις οικογένειες των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών που έπεσαν στο καθήκον τόνισε.

«Υποκλινόμαστε στη θυσία αυτών των στρατιωτικών, των διπλωματών και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα που έδωσαν τις ζωές τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που υπάρχουν, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ «για μια νέα κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ που θα δημοσιευτεί πριν από το τέλος του έτους».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα