back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Α. Θεοδωρίδης: Όποιος καταναλώνει και αποθηκεύει τρόφιμα, ευθύνεται για τη διαχείρισή τους, με συνέπειες και στο περιβάλλον

Διαβάστε επίσης

Μία από τις χειρότερες επιδόσεις-σε παγκόσμιο επίπεδο- καταγράφει η χώρα μας στην αξιοποίηση, διαχείριση, ή αλλιώς στη σπατάλη τροφίμων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση στην Ελλάδα καταλήγουν στα σκουπίδια 142 κιλά τροφίμων, ανά κάτοικο. Τις προηγούμενες θέσεις καταλαμβάνουν Νιγηρία και Ρουάντα.

Για το φαινόμενο του food waste στον δυτικό κόσμο που οφείλεται κυρίως στον υπερκαταναλωτισμό, διότι αγοράζουμε περισσότερο απ όσο χρειαζόμαστε, συζήτησε στον Αθήνα 984 με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος και συντονιστής της ΜΚΟ «Μπορούμε».

«Ακούγεται τρομακτική η τρίτη θέση της χώρας μας στη σπατάλη τροφίμων, ωστόσο πρέπει να κρατάμε μια απόσταση σε σχέση με τις έρευνες, επειδή είναι εμπειρικές, στη πλειονότητά τους. Δε γνωρίζουμε το πραγματικό νούμερο, καθώς στη Ρωσία ενδεικτικά, δηλώνονται απώλειες 33 κιλών τροφίμων και στην Ινδία 50, την ώρα που στην Ελλάδα φτάνουμε στα 142. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.» παραδέχθηκε εισαγωγικά.

Επισήμανε πάντως ότι «οι έρευνες σε αυτό τον τομέα, αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στη κατεύθυνση μείωσης της σπατάλης τροφίμων» υπογραμμίζοντας πως «Έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση σε αυτό τον τομέα, στη δεκαετία της δραστηριοποίησής μας. Προσπαθούμε και διασώζουμε όσο περισσότερα τρόφιμα γίνεται, σε καθημερινή βάση.»

Εκτός του φαινομένου της πείνας, που μαστίζει μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, το food waste επηρεάζει και την κλιματική κρίση, μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το 10% των αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται σε τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Τι πρέπει όμως να κάνουν τα νοικοκυριά ώστε να βοηθήσουν στην αντιστροφή της κατάστασης;
Για τον κ Θεοδωρίδη «Καθένας μπορεί να συμβάλλει, δεδομένου ότι το 61% της σπατάλης τροφίμων δημιουργείται στα σπίτια. Όποιος καταναλώνει και αποθηκεύει τρόφιμα, έχει ευθύνη για τη διαχείρισή τους, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για το περιβάλλον.

Καταρτίσαμε ένα δεκάλογο διάσωσης τροφίμων και το τελευταίο βήμα είναι να απευθυνθεί κανείς τηλεφωνικά σε εμάς, εφόσον του έχει απομείνει κάτι. Όλες οι άλλες ενέργειες αφορούν στην πρόληψη.
Πρόληψη σπατάλης τροφίμων συνιστούν οι αγορές με μέτρο. Να μην πηγαίνουμε, για παράδειγμα, πεινασμένοι και χωρίς κατάλογο αγορών στο σούπερ μάρκετ. Αυτό σημαίνει να ψωνίζουμε έξυπνα. Επίσης, βοηθά ο σωστός εβδομαδιαίος προγραμματισμός.»

Στον  boroume.gr υπάρχουν πολλές απλές συμβουλές για τη διάσωση της τροφής. Αρχής γενομένης από το πως τοποθετούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο, ψηλά, χαμηλά ή στην πόρτα.
«Μια σωστή κίνηση είναι να βάζουμε σε θέσεις άμεσης πρόσβασης στο ψυγείο, προϊόντα με άμεση ημερομηνία λήξης. Όπως και το να καταψύχουμε μαγειρεμένο φαγητό ώστε να καταναλωθεί σύντομα. Οφείλουμε ακόμα να είμαστε προσεκτικοί και με τις αναγραφόμενες σημάνσεις στις συσκευασίες. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στα γαλακτοκομικά, αλλά σε άλλες συσκευασίες τροφής,  όπως πχ στα τηγανητά πατατάκια, υπάρχει περιθώριο.» λέει ο κ Θεοδωρίδης, σημειώνοντας καταληκτικά πως «η Νορβηγία αφαίρεσε από τα τρόφιμα το 1/3 των σημάνσεων, επειδή κατάλαβε ότι ευθυνόντουσαν σε μεγάλο ποσοστό, για τη σπατάλη τροφίμων.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα