back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΤΑ ΜΠΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ 13-09-2021

Διαβάστε επίσης

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1782. Είναι γνωστό ότι η μητέρα του Ζωή Διμισκή τον έφερε στον κόσμο χωρίς γάμο.

Το 1788 όταν ο Αλής ανέλαβε το αξίωμα του πασά των Ιωαννίνων, ο Γεώργιος ήταν παιδί και ανατράφηκε στο περιβάλλον εντός του οποίου ο Τουρκαλβανός πασάς εξόντωσε κάθε εστία αντίστασης, προκειμένου να κυριαρχήσει στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Όπως ήταν φυσικό ενεπλάκη στον αγώνα αυτό, πότε ως σύμμαχος και πότε ως αντίπαλος του Αλή.

Φαίνεται ότι ακολούθησε τον στρατό του πασά των Ιωαννίνων στην εκστρατεία του εναντίον του αποστατήσαντος πασά της Βουλγαρίας, Πασβάνογλου, στα 1798. Ο Καραϊσκάκης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών αυτομόλησε στον στρατό του Πασβάνογλου και επειδή δεν γίνονταν δεκτοί χριστιανοί πήρε το όνομα Καραλής.

Στη συνέχεια όμως, για κακή του τύχη, έπεσε στα χέρια του Αλή και τιμωρήθηκε με φάλαγγα.

Σε επόμενη φάση συνελήφθη από Αλβανικό σώμα επειδή ήταν Κλέφτης και γλίτωσε τη ζωή του λόγω της παλαιάς γνωριμίας της μητέρας του με τον Αλή.

Κλείστηκε όμως στη φυλακή για δύο χρόνια ώσπου να καταφέρει να δραπετεύσει και να ενταχτεί στο σώμα του Κατσαντώνη, όπου και διακρίθηκε για την ανδρεία του.

Θεωρείται δε ως ένας εκ των τριών που συμμετείχαν στη δολοφονία του περίφημου Τουρκαλβανού, Βελή Γκέκα.

Μετά την καταστροφή των Κλέφτικων σωμάτων ακολούθησε τον Τζόγκα, ο οποίος προσκύνησε και διορίστηκε καπετάνιος στη Βόνιτσα.

Ο Καραϊσκάκης πήρε θέση στη σωματοφυλακή του Αλή, ο οποίος και προσποιήθηκε ότι λησμόνησε την παλαιά έχθρα, για τους δικούς του σκοπούς.

Σε κάθε σχόλιο για την καταγωγή του απαντούσε ότι : «Όπως τα μπολιασμένα δέντρα είναι καλύτερα από τα κοινά έτσι και οι νόθοι είναι αξιώτεροι των γνησίων».*

Πηγή: * ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ. Κ. , «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ» (Αθήνα 1867, ) σελ. 11-16

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής

Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα