back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ 10-09-2021

Διαβάστε επίσης

«Του Οδυσσέως η μορφή έφερεν ηνωμένα το ωραίον και την ηρωική έκφρασιν». *

Ήταν μεσαίου αναστήματος άνδρας, εύρωστος με πλατύ μέτωπο, ξανθός.

Το βλέμμα του ήταν συνήθως συνοφρυωμένο. Δεν μπορούσε να του παραβγεί κανείς στο τρέξιμο, ομιλούσε αργά, ήταν κρυψίνους και αποφασιστικός. Είχε μεγάλη σωματική δύναμη και στρατηγικό νου.

Είχε επηρεαστεί από την υπηρεσία του δίπλα στον Αλή πασά των Ιωαννίνων, αλλά όσο σκληρός ήταν έναντι των εχθρών του, τόσο πιστός ήταν στους φίλους του. Η φήμη του προηγείται των επαναστατικών χρόνων.

Ο Άγγλος συνταγματάρχης Λέστερ Στάνχοπ, που συνόδευε τον Λόρδο Βύρωνα γνωρίστηκε με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στην Αθήνα, όταν προσκλήθηκε από τον ήρωα να παρακολουθήσει μια συνέλευση της Δημογεροντίας.

Ό Άγγλος στρατιωτικός περιγράφει αυτό που του προξένησε την μεγαλύτερη εντύπωση:

«Είναι πνεύμα δυνατόν έχει καρδίαν αγαθήν, είναι δε γενναίος όπως το σπαθί του. Είναι άνθρωπος της δράσεως. Κυβερνά με ισχυρόν βραχίονα, είναι δε ο μόνος άνθρωπος εις την Ελλάδα, ο οποίος δύναται να διατηρήση την τάξιν. Εν τούτοις έχει πλήρη εμπιστοσύνη εις τον λαόν».* *

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1822 ανακηρύχτηκε Αρχιστράτηγος της Ανατολικής Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης ο Επίσκοπος Αθηνών Διονύσιος, εκ μέρους της των προκρίτων, του δώρισε το χρυσό σπαθί του Ομέρ Βρυώνη.

Σε λιγότερο από τρία χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1825, δολοφονείται στην Ακρόπολη.

Υπήρξε μία από τις εμβληματικότερες μορφές του Αγώνα και η αξία του ήταν τέτοια που αναγνωριζόταν και από τους εχθρούς του.

Πηγή: * ΦΙΛΗΜΩΝ. Ι. , «ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ» (Αθήνα 1860, τόμος 3ος ), σελ.201

** Κόκκινος. Δ. , «Ελληνική Επανάστασις» τόμος 4ος Αθήνα, εκδ. Μέλισσα, σελ.101

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα