back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ 08-09-2021

Διαβάστε επίσης

Τον Σεπτέμβριο του 1821 λαμβάνει χώρα μια μικρή μάχη στα περίχωρα των Αθηνών. Κατά την περίοδο εκείνη στην πόλη βρισκόταν ο Ομέρ Βρυώνης, ο οποίος είχε λύσει την πρώτη πολιορκία της Ακρόπολης από τους Έλληνες.

Μία ομάδα εξήντα περίπου Αλβανών στρατιωτών του Ομέρ βγήκαν από την πόλη των Αθηνών και κινήθηκαν προς το χωριό Δραγουμάνος, στην περιοχή του σημερινού Χαλανδρίου, με διαταγή να αρπάξουν σιτάρι από αποθήκες, οι οποίες βρίσκονταν εκεί και ήταν γεμάτες. Οι Αλβανοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν κτυπήθηκαν από ομάδα Ελλήνων και επέστρεψαν στην πόλη.

Ο Βρυώνης εξήλθε με πεντακοσίους στρατιώτες, ιππείς και πεζούς και κινήθηκε προς την περιοχή. Οι Αθηναίοι ήταν μόνο εβδομήντα, αλλά αντέταξαν σθεναρή αντίσταση.

Στη μάχη αυτή ο Δήμος Ρουμπέσης, επιτέθηκε πεζός κατά του έφιππου Τουρκαλβανού στρατηγού και παρ΄ολίγον δεν τον εφόνευσε.

Ο Σουρμελής στην «Ιστορία των Αθηνών» αναφέρει ότι αν ο σωματοφύλακας του Ομέρ δεν έβαζε το σώμα του για να σώσει τη ζωή του κυρίου του πεθαίνοντας, τότε ο Ομέρ Βρυώνης θα είχε σκοτωθεί στη μάχη.

Κατά το επεισόδιο αυτό ο Πασάς σώθηκε χάρις την ταχύτητα του αλόγου του. Φεύγοντας όμως έχασε το σπαθί του, το οποίο έπεσε στα χέρια των Ελλήνων και δόθηκε ως δώρο στον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο οποίος στη συνέχεια το χάρισε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Το αποτέλεσμα της μάχης αυτής ήταν να πάρει την απόφαση να αποχωρήσει ο Ομέρ Βρυώνης από την Αθήνα, αφήνοντας τους Τούρκους της Αθήνας απροστάτευτους.

Στις παρακλήσεις δε των ομοεθνών του να παραμείνει, απαντούσε: «Αν εβδομήκοντα άνθρωποι με ενίκησαν, και με έκαμαν να κινδυνεύσω την ζωή μου, τι θέλει γένη, αν συσσωματωθώσιν εις χιλίους».*

Πηγή: * Σουρμελής. Δ. , «Ιστορία των Αθηνών», Αθήνα 1853, σελ.23-25

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα