back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γουινέα: Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το πραξικόπημα

Διαβάστε επίσης

Αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων της Γουινέας δήλωσαν ότι έχουν συλλάβει τον πρόεδρο Αλφα Κοντέ, έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Κονακρί και ότι διέλυσαν του πολιτειακούς θεσμούς με πραξικόπημα, που καταδικάσθηκε από την διεθνή κοινότητα, αλλά είναι πιθανόν να σημάνει την αποχώρηση ενός βετεράνου της αφρικανικής πολιτικής

Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων, ο Μαμαντύ Ντουμπούγια, ανακοίνωσε στο πλευρό και άλλων αξιωματικών-πραξικοπηματιών σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι «αποφάσισαν να συλλάβουν τον πρόεδρο, να καταργήσουν το σύνταγμα , να διαλύσουν τους θεσμούς , ανάμεσά τους και την κυβέρνηση, να κλείσουν τα χερσαία και εναέρια σύνορα και να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την χώρα της δυτικής Αφρικής που είναι βυθισμένη εδώ και μήνες σε σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση.

Οι πραξικοπηματίες δημοσίευσαν και δεύτερο βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρόεδρος Κοντέ, τον οποίο ρωτούν αν υπήρξε θύματα κακομεταχείρισης και εκείνος αρνείται να τους απαντήσει.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με δριμύτητα την κατάληψη της εξουσίας στην Γουινέα «με την ισχύ των όπλων» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Αλφα Κοντέ, 83 ετών.

Η Γαλλία «καταδίκασε την απόπειρα κατάληψης της εξουσίας δια της βίας» στην Γουινέα και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Κοντέ», με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πραξικόπημα καταδίκασαν επίσης η Αφρικανική Ενωση και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής , ζητώντας την απελευθέρωση του προέδρου Κοντέ και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Εδώ και μήνες, η Γουινέα, μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου παρά τον ορυκτό και υδρολογικό της πλούτο, βρίσκεται σε οξεία οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την πανδημία της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα