back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δύο σπουδαία θεατρικά ραντεβού τον Σεπτέμβριο από την Επίδαυρο στο Ηρώδειο

Διαβάστε επίσης

Το σπάνιο και πολύτιμο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή Ιχνευταί σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και η ξεκαρδιστική και στοχαστική αριστοφανική κωμωδία Βάτραχοι σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη θα παρασταθούν προσεχώς στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 

 Οι δύο παραστάσεις, έχοντας αγκαλιαστεί από κοινό και κριτικούς μετά την μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας τους στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, επανέρχονται για να ζωντανέψουν τον φεστιβαλικό Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο. 

 Αργυρώ Χιώτη 

Βάτραχοι του Αριστοφάνη 

Ηρώδειο 

7 Σεπτεμβίου, 21:00 

Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 

 καὶ πολλὰ μὲν γέλοιά μ᾽ εἰπεῖν, πολλὰ δὲ σπουδαῖα 

χωρατά πολλά να πω, μα και σπουδαία πράγματα 

 Πόσο σημαντικός είναι ο ποιητικός λόγος για την ευημερία των κοινωνιών μας; Στην ξεκαρδιστική αλλά και εξόχως στοχαστική σάτιρά του, ο Αριστοφάνης σχολιάζει την αξία της Ποίησης και της Τέχνης. Στην πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζει μία από τις πιο αγαπημένες αριστοφανικές κωμωδίες, τους Βατράχους. Σε μία εξαιρετική διανομή-έκπληξη, τον Ξανθία ερμηνεύει η Εύη Σαουλίδου, τον ρόλο του Διονύσου η Μαρία Κεχαγιόγλου, ενώ στην κορυφαία σκηνή του αγώνα λόγων μεταξύ Ευριπίδη και Αισχύλου, θα απολαύσουμε τους Ακύλλα Καραζήση και Νίκο Χατζόπουλο.  

Η επίκαιρη αυτή κωμωδία αναμένεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία γέλιου και συγκίνησης, πυροδοτώντας παράλληλα τον προβληματισμό μας για τον ρόλο της Ποίησης στη ζωή μας, σε μια εποχή μεγάλης αναταραχής. 

Ο Ξανθίας και ο Διόνυσος επιδίδονται σε μία κωμική αλλά και αγωνιώδη αναζήτηση του ποιητή που θα σώσει την πόλη, η οποία έχει χάσει τους τραγικούς ποιητές της. Όπως λέει η σκηνοθέτις: «Βουτώντας σε έναν κωμικό Κάτω Κόσμο, όπου όλα είναι ανάλαφρα και ρευστά, οι άνθρωποι στους Βατράχους χορεύουν και τραγουδούν ακροβατώντας. Η ποίηση γίνεται ο σκοπός και το μέσο για την ανάταση της καρδιάς και του νου τους». 

Το έργο παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, που θα εκδοθεί στη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου,  με εισαγωγή και παραστασιογραφία από τον Καθηγητή Άγι Μαρίνη. 

 Αργυρώ Χιώτη 

Βάτραχοι του Αριστοφάνη 

Ηρώδειο στις 7 Σεπτεμβίου, 21:00 

Μετάφραση Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος 

Σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη 

Μετάφραση Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος 

Σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη 

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη 

Μουσική Jan Van Angelopoulos 

Κοστούμια Άγγελος Μέντης 

Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας 

Προπόνηση – Ακροβατικά Μανούκ Καρυωτάκης 

Βοηθός σκηνοθέτιδας Κατερίνα Κώτσου 

Βοηθός σκηνογράφου Άννα Ζούλια 

Βοηθός ενδυματολόγου – Ειδικές κατασκευές Άελλα Τσιλικοπούλου 

Βοηθός στη δραματουργία Elyssa Brunel Leydet  

Τεχνικός σύμβουλος ήχου Brian Coon 

Κατασκευή σκηνικού Lazaridis Scenic Studio 

Ζωγραφική σκηνικού Φρέντυ Γκίζας 

Κατασκευή κοστουμιών Λίτσα Μουμούρη, Έφη Καραντάσιου 

Φωτογράφος παράστασης Γκέλυ Καλαμπάκα 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) Εύη Σαουλίδου (Ξανθίας), Μαρία Κεχαγιόγλου (Διόνυσος), Μιχάλης Βαλάσογλου (Ηρακλής), Μανούκ Καρυωτάκης (Νεκρός), Ευθύμης Θέου (Χάρος, Αιακός, Πλούτων), Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη (Θεράπαινα, Ξενοδόχα Α’), Χαρά Κότσαλη (Ξενοδόχα Β’), Δήμητρα Βλαγκοπούλου (Υπηρέτης), Ακύλλας Καραζήσης (Ευριπίδης), Νίκος Χατζόπουλος (Αισχύλος), Κώστας Κορωναίος (Κορυφαίος) 

Χορός βατράχων και μυστών Μιχάλης Βαλάσογλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ευθύμης Θέου, Μανούκ Καρυωτάκης, Χαρά Κότσαλη, Σπύρος Μάστορας, Κώστας Κορωναίος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη 

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

Εκτέλεση παραγωγής Μαρία Δούρου / VASISTAS 

Εισιτήρια: ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ35€ •ΖΩΝΗ Α΄35€ |ΖΩΝΗ Β΄25€ |ΖΩΝΗ Γ΄25€ •ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ17/12/10€ •ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ10/8€ •ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ5€ 

 

Μιχαήλ Μαρμαρινός 

ΙΧΝΕΥΤΑΙ του Σοφοκλή 

Ηρώδειο

Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 

Κάθε παράσταση των Ιχνευτών αποτελεί γεγονός, καθώς είναι ένα έργο του Σοφοκλή που παίζεται σπάνια. Πρόκειται για ένα αποσπασματικά σωζόμενο σατυρικό δράμα, που μας χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η Μουσική στα αυτιά των ανθρώπων. Φέτος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επέστρεψε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με μία παράσταση που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν. 

Ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του, με τη βοήθεια του Σιληνού, και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους. Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων, οι Ιχνευτές οδηγούνται σε μια σπηλιά υπό τον ήχο της λύρας που έχει μόλις εφεύρει ο Ερμής. Εκεί τους υποδέχεται η νύμφη Κυλλήνη, η οποία αφηγείται με μεγάλο θαυμασμό τα κατορθώματα του Ερμή. Σε μία ξεκαρδιστική παρεξήγηση, όπου ο Ερμής κατηγορείται για την κλοπή των βοδιών, παρεμβαίνει ο ίδιος ο Απόλλωνας. Οι δύο θεοί συμφωνούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους τα βόδια (που στο μεταξύ έχουν βρεθεί) με τη λύρα, κι έτσι σήμερα γνωρίζουμε τον Απόλλωνα κι όχι τον Ερμή σαν θεό της Μουσικής.  

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινος επιλέγει για την παράσταση την ιστορική έμμετρη απόδοση του Εμμανουήλ Δαυίδ (1933). Πρωταγωνιστεί ένας θίασος εξαιρετικών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ο Χάρης Φραγκούλης στον ρόλο του Απόλλωνα η Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Κυλλήνης, ενώ σε έναν ρόλο-έκπληξη θα δούμε τον Σταμάτη Κραουνάκη ως Σιληνό. 

Την παράσταση συνοδεύει η έκδοση του έργου, στο πλαίσιο της θεατρικής σειράς του Φεστιβάλ, με φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή και σχόλια του Καθηγητή Σταύρου Τσιτσιρίδη.
 
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

 

Μιχαήλ Μαρμαρινός 

ΙΧΝΕΥΤΑΙ του Σοφοκλή 

Ηρώδειο στις 16 Σεπτεμβρίου, 21:00 

 κατά τη γερμανική μετάφραση και συμπλήρωση του Carl Robert

Ελεύθερη έμμετρη απόδοσηΕμμανουήλ Δαυίδ (1933)
ΣκηνοθεσίαΜιχαήλ Μαρμαρινός
Επιστημονικός συνεργάτηςΣταύρος Τσιτσιρίδης
Καλλιτεχνική & Δραματουργική συνεργασίαΔηώ Καγγελάρη
Ειδικός συνεργάτηςΚωνσταντίνος Θωμαΐδης
Σκηνικά – ΚοστούμιαΓιώργος Σαπουντζής
Μουσική Billy Bultheel
ΦωτισμοίΕλευθερία Ντεκώ
Κίνηση – ΧορογραφίαΤάσος Καραχάλιος
Βοηθός σκηνοθέτιδαΜαριλένα Κατρανίδου
Σχεδιασμός ήχουΚώστας Μπώκος-Studio 19st σε συνεργασία με Billy Bultheel
Βοηθός σκηνοθέτηΑλίκη Στενού
Βοηθός σκηνογράφουΔιδώ Γκόγκου
Βοηθός ενδυματολόγουΔάφνη Αηδόνη 

Τα πρόσωπαΧάρης Φραγκούλης (Απόλλων), Σταμάτης Κραουνάκης (Σιληνός), Αμαλία Μουτούση (Κυλλήνη), Steve Katona (Ερμής)

Χορός Σατύρων(με αλφαβητική σειρά) Λάμπρος Γραμματικός, Adrian Frieling, Αλεξάνδρα Καζάζου, Τάσος Καραχάλιος, Χρήστος Κραγιόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάνος Πετράκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου

ΜουσικοίΜενέλαος Μωραΐτηςτούμπα, Σπύρος Βέργηςευφώνιο, Δημήτρης Αλεξανδράκηςτούμπα, Λεωνίδας Παλαμιώτηςευφώνιο

ΗχοληψίαΗλίας Φλάμμος

Διεύθυνση παραγωγήςΡένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή 

 

Εισιτήρια: ΖΩΝΗ35€ •ΖΩΝΗ Α΄35€ |ΖΩΝΗ Β΄25€ |ΖΩΝΗ Γ΄25€ •ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ17/12/10€ •ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ10/8€ •ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ5€ 

 

 

Πώληση εισιτηρίων: aefestival.gr | tickets.aefestival.gr | ticketservices.gr / 210 7234 567 / Κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) & Καταστήματα Public. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα