back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Μαρκοπούλου: H Μικρή Αμάλ θα περπατήσει την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου από το Μοναστηράκι μέχρι την Τεχνόπολη

Διαβάστε επίσης

Η Αμάλ, είναι ένα κορίτσι πολύ ξεχωριστό. Είναι μια ξύλινη κούκλα, μικρή σε ηλικία αλλά τεράστια σε μέγεθος που φτάνει στα 3,5 μέτρα , στο πρόσωπο της οποίας αντικατοπτρίζονται εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά εκ των οποίων έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Αυτή η μικρή προσφυγοπούλα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κουκλοθέατρο “The Walk”, το οποίο ξεκίνησε τις παραστάσεις στις 27 Ιουλίου 2021 στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα της Συρίας και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της, σε ένα ταξίδι με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις, έχοντας ως τελικό προορισμό το Μάντσεστερ της Αγγλίας..

«Αυτό που έχουμε δημιουργήσει είναι ένα κινητό Φεστιβάλ Τέχνης και η Αμάλ είναι η πρωταγωνίστριά του. Είναι μικρή μεν αλλά τεράστια σε μέγεθος. Κάνει ένα μεγάλο ταξίδι γιατί ψάχνει τη μητέρα της. Περπατάει συνεχώς μοιράζοντας την ελπίδα, γνωρίζει φίλους και ευαισθητοποιεί τον κόσμο σχετικά με τον ιστορία της. Αντιπροσωπεύει πολλά ακόμη παιδιά που ψάχνουν να βρουν τους γονείς τους ή αναζητούν μια στέγη ή ένα σχολείο. Παράλληλα, η Αμάλ είναι ένα ζωντανό πλάσμα. Προσπαθούμε να τη δούμε ως ένα χαρακτήρα και όχι σαν μια άψυχη μαριονέτα», ανέφερε η σκηνοθέτρια, παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ «Το ταξίδι» της μικρής Αμάλ για την Ελλάδα, κ. Γιολάντα Μαρκοπούλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Η υποδοχή των ανθρώπων που συναντούν την Αμάλ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της που έχει ως στόχο να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες, είναι ιδιαίτερα θερμή.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το πως την υποδέχονται οι κοινότητες και οι πόλεις που πηγαίνουμε. Είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή των ανθρώπων που τη συναντούν όπως και η θέλησή τους να εμπλακούν με διάφορους τρόπους. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε έχουν συμμετοχικό χαρακτήρα, δεν είναι παραστάσεις που θα παρακολουθήσει κάποιος σε οποιοδήποτε θέατρο. Πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει φτιαχτεί από την κοινότητα για την κοινότητα προσκαλώντας και επί τόπου ανθρώπους να συμμετάσχουν».

Η μικρή Αμάλ από τις 10 Αυγούστου βρίσκεται στην Ελλάδα, συνεχίζοντας το ταξίδι της στη χώρα και μεταφέροντας το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε».

Όπως ανέφερε η κ. Μαρκοπούλου, η Αμάλ, την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα της αποκαλύψουν τα ”μυστήρια’” της πόλης τους ενώ την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στο Μοναστηράκι και θα περπατήσει μέχρι την Τεχνόπολη, στο Γκάζι, αφού ο κόκκινος μίτος της την έχει καθοδηγήσει, με τη βοήθεια των ανθρώπων που τη συντρόφευσαν με τα δικά τους νήματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπη με ένα Μινώταυρο, σε μια παράσταση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την UNIMA Hellas, με την μουσική επιμέλεια των QUILOMBO.

Επίσης, την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στο Μεταξουργείο σε μία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου με εικόνες από όνειρα ή και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της. Τέλος, το σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτεμβρίου, θα περιπλανηθεί στον Πειραιά, λίγο πριν συνεχίσει το ταξίδι της προς την Ιταλία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα