Μία νέα τάση έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και περισσότερο στα καφέ του Λονδίνου ως μία πιο υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στον καφέ.
Πρόκειται για τον καφέ από μανιτάρια και συγκεκριμένα από εκχυλίσματα φαρμακευτικών μανιταριών.
Αν και αυτή την περίοδο είναι ένα δημοφιλές μείγμα καφέ, η ιδέα δεν είναι καθόλου νέα.
Τα μανιτάρια χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατο καφέ στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι κόκκοι καφέ δεν ήταν διαθέσιμοι. Επίσης τα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κινεζική ιατρική.
Το προφίλ γεύσης του καφέ από μανιτάρια δεν είναι τόσο διαφορετικό από αυτό του κανονικού καφέ. Όπως υποστηρίζουν όσοι τον έχουν δοκιμάσει, θυμίζει στη γεύση έναν τυπικό latte, αλλά με μια γήινη νότα, ενώ άλλοι λένε ότι η γεύση του είναι ένας συνδυασμός από τσάι και καφέ.
Ο καφές με μανιτάρια αποτελείται από ένα μείγμα αλεσμένων μανιταριών και κόκκων καφέ. Ο καφές από μανιτάρια μπορεί να παρασκευαστεί όπως ακριβώς ο κανονικός καφές.
Για τον καφέ μανιταριών χρησιμοποιούνται γενικά φαρμακευτικά εκχυλίσματα μανιταριών παρά μαγειρικά μανιτάρια όπως το portobello.
Ο καφές από μανιτάρια μπορεί να παρασκευαστεί όπως ακριβώς ο κανονικός καφές.