back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Η απειλή της τρομοκρατίας, επιταχύνει τις διαδικασίες εκκένωσης

Διαβάστε επίσης

Η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, λειτούργησε ως θρυαλλίδα για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης δυτικών, αλλά και Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Έντονες είναι οι διεργασίες μεταξύ Ταλιμπάν και δυτικών κυβερνήσεων, με τους πρώτους να εγγυώνται την ασφάλεια του αεροδρομίου και τις δεύτερες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για απομάκρυνση των ανθρώπων.

Στο μεταξύ, τα πλήθη συνεχίζουν να συρρέσουν στην εξωτερική περίμετρο του αεροδρομίου, δημιουργώντας μία, κυριολεκτικά, εκρηκτική κατάσταση.

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί, ενώ το ίδιο έπραξε νωρίτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή» να διαπραχθεί «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του σε ανάρτηση στον ιστότοπό του τόνισε «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες», προσθέτοντας πως «αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως».

Νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ απηύθυνε επείγουσα ειδοποίησή στους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας επί του παρόντος και όσους βρίσκονται στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου να φύγουν αμέσως, χωρίς να εξηγήσει γιατί. Η προειδοποίηση ακολούθησε πάντως δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και στελεχών της κυβέρνησής του περί απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται έξι ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, άρα και η επιχείρηση εκκένωσης των ξένων υπηκόων και Αφγανών οι οποίοι διατρέχουν «κίνδυνο» — που οι Ταλιμπάν δεσμεύονται πως θα επιτρέψουν να φύγουν, όπως διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πλήθη έξω από το αεροδρόμιο

Πλήθος ανθρώπων εξακολουθεί να βρίσκεται στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή λόγω της απειλής να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διπλωμάτης ο οποίος βρίσκεται επιτόπου.

Ο διπλωμάτης, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σημείωσε πως περίπου 1.500 πολίτες των ΗΠΑ ή πρόσωπα που έχουν αμερικανική βίζα προσπαθούν να μπουν στο αεροδρόμιο. Διαβεβαίωσε ότι οι πτήσεις θα αυξηθούν σήμερα, ενώ χθες είχαν μειωθεί.

Δυτικές χώρες συνεχίζουν την κούρσα με τον χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εκκένωσης ξένων και αφγανών πολιτών που εργάστηκαν γι’ αυτές κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν ως την 31η Αυγούστου.

Οι Ταλιμπάν εγγυώνται την ασφάλεια

Φρουροί που ανήκουν στις τάξεις των Ταλιμπάν συνεχίζουν να προστατεύουν τους αμάχους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως οι δυτικές δυνάμεις υποχρεούνται να τηρήσουν την προθεσμία για την αποπεράτωση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

«Οι φρουροί μας ρισκάρουν επίσης τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι και αυτοί αντιμέτωποι με την απειλή (να διαπραχθεί επίθεση) από το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε το στέλεχος αυτό των Ταλιμπάν, που μίλησε με όρο να μην κατονομαστεί.

Απομένουν ακόμη 1.500 Αμερικανοί πολίτες στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, από τους περίπου 6.000 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον οι 4.500 έχουν απεγκλωβιστεί, μαζί με τις οικογένειές τους, από τα μέσα Αυγούστου. Απομένουν κατά συνέπεια περίπου 1.500 άνθρωποι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Μπλίνκεν είπε ότι ορισμένοι Αμερικανοί εξετάζουν ακόμη αν θα φύγουν, ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «κάθε διπλωματικό και οικονομικό μέσο» για να διασφαλίσουν ότι εκείνοι που θα θελήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου θα μπορέσουν να το πράξουν. Η προσπάθεια να βοηθηθούν εκείνοι θα θέλουν να φύγουν θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Μπλίνκεν είπε ότι χώρες της περιοχής καταβάλουν ενεργά προσπάθειες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο ώστε να παραμείνει ανοιχτό. Όταν ρωτήθηκε εξάλλου αν θα παραμείνει σε λειτουργία η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, είπε ότι «εξετάζονται διάφορες επιλογές».

Η Βρετανία απομάκρυνε 11.000 πολίτες

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις απομάκρυναν πάνω από 11.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη προθεσμία για τον τερματισμό των πτήσεων.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χαρακτηριστικά νωρίτερα ότι η προθεσμία για τον τερματισμό της επιχείρησης εκκένωσης από το Αφγανιστάν είναι το τελευταίο λεπτό του μήνα.

Συνολικά «11.474 πρόσωπα απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν το πλαίσιο της Επιχείρησης Pitting, που άρχισε την Παρασκευή 13η Αυγούστου. Πάνω από 1.000 μέλη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων του ΗΒ (είναι) ανεπτυγμένα στην Καμπούλ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν, βρετανοί υπήκοοι, πολίτες χωρών-εταίρων του Λονδίνου και Αφγανοί που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη μετεγκατάστασή τους στη Βρετανία εντός των ορίων ειδικού προγράμματος, κατά την ίδια πηγή.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα του Αυγούστου, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας της κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να τραπούν σε άτακτη φυγή, καθώς η εξέλιξη αναγγέλλεται την πιθανή επιστροφή της χώρας στο αυταρχικό, φονταμενταλιστικό καθεστώς που βίωσε πριν από δυο δεκαετίες.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε για μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εάν της ζητηθεί μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, το Reuters ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επέμεναν ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει και αυτός να αποχωρήσει πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Το Βερολίνο θα δέχεται Αφγανούς και μετά τις 31 Αυγούστου

Η υπόσχεση της Γερμανίας να δεχτεί στο έδαφός της Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί της στο παρελθόν θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά τις 31 Αυγούστου, οπότε λήγει η διορία για τους απεγκλωβισμούς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, διαβεβαίωσε η υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Όσοι δικαιούνται να έρθουν στη Γερμανία μπορούν να βασιστούν σε αυτήν την υπόσχεση, παραμένει επ’ αόριστον σε ισχύ. Θα παράσχουμε κάθε υποστήριξη ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα και να έλθουν εδώ στη Γερμανία», είπε η υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γερμανικός στρατός παρέλαβε, για να τους απομακρύνει από την Καμπούλ, 21 Γερμανούς πολίτες με τη βοήθεια αμερικανικών ελικοπτέρων, ανέφερε εξάλλου ο Γενικός Επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, Έμπερχαρντ Τσορν. Δεν επιβεβαίωσε όμως τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι στην επιχείρηση μετείχαν και γερμανικές ειδικές δυνάμεις.

Η γερμανική κυβέρνηση γενικά δεν σχολιάζει τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα