back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νικαράγουα: Ο Ορτέγκα “αποσύρει” τους συνυποψηφίους του με χαλκευμένες κατηγορίες

Διαβάστε επίσης

Σε τρία παιδιά της πρώην προέδρου της Νικαράγουας Βιολέτας Μπάριος δε Τσαμόρο απαγγέλθηκαν χθες Τρίτη κατηγορίες κυρίως για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα σε βάρος αντιπολιτευόμενων, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, εξόριστο στην Κόστα Ρίκα από τον Ιούνιο· την ως πρότινος δυνητική υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Κριστιάνα Τσαμόρο, σε κατ’ οίκον κράτηση από τη 2η Ιουνίου· και τον πολιτικό Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, που συνελήφθη την 25η Ιουνίου, διευκρίνισε η εισαγγελία σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο, 67 ετών, κατηγορείται από τον Ιούνιο για «κατάχρηση», «παράνομη διακράτηση» πόρων και «ψευδή κατάθεση» που συνδέεται με «ξέπλυμα χρήματος». Η εισαγγελία της απήγγειλε χθες κατηγορίες για διασπάθιση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα αδικήματα διαπράχθηκαν μέσω του Fundación Violeta Barrios de Chamorro (FVBCH), του ιδρύματος κατάρτισης και υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας που διηύθυνε η Κριστιάνα Τσαμόρο για είκοσι χρόνια, ως τον Φεβρουάριο.

Ο Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, παράνομη διακράτηση πόρων και διασπάθιση κεφαλαίων, ο αδελφός του Πέδρο Χοακίν για κατάχρηση και παράνομη διακράτηση πόρων.

Το μοναδικό έγκλημα του Πέδρο ήταν πως «ζήτησε ελεύθερες εκλογές», στηλίτευσε μέσω Twitter ο αδελφός του Κάρλος, καταγγέλλοντας τον έλεγχο του εκλογικού συστήματος από το κυβερνών κόμμα.

Η εισαγγελία δεν διευκρίνισε πότε θα αρχίσουν οι ακροαματικές διαδικασίες.

Εκτός αυτών, ακόμη επτά πρόσωπα που εργάζονταν στο FVBCH ή είχαν συνεργαστεί μαζί του αντιμετωπίζουν επίσης διώξεις για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Κάπου 34 αντιπολιτευόμενοι, ανάμεσά τους επτά δυνητικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Νικαράγουας, έχουν συλληφθεί από τον Ιούνιο. Άλλοι κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, άλλοι για «προδοσία», δυνάμει νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο και προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης σε όσους «ενθαρρύνουν» την επιβολή κυρώσεων ή οικονομικού αποκλεισμού και τις ξένες επεμβάσεις στις υποθέσεις της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα, στην εξουσία από το 2007, ανακοινώθηκε τη 2η Αυγούστου από το κόμμα του πως θα είναι υποψήφιος για τέταρτη συναπτή θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ η σύζυγός του και αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο θα είναι υποψήφια για δεύτερη.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον άλλοτε ηγέτη των σαντινιστών ανταρτών πως βάλθηκε να εξαλείψει κάθε σοβαρό αντίπαλο εν όψει των εκλογών κι ότι έχει επιβάλει «δικτατορία».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα