back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Διαβάστε επίσης

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε χθες Δευτέρα θέσεις του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τη χρήση εμπρηστικών μπαλονιών από τον θύλακα που προκάλεσε πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις στο νότιο Ισραήλ.

Οι επιδρομές, κατά τη διάρκεια των οποίων επλήγησαν εγκαταστάσεις στην πόλη της Γάζας, στη Χαν Γιούνες (νότια) και τη Τζαμπάλια (βόρεια), δεν είχαν θύματα, προκάλεσαν πάντως υλικές ζημιές, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας στον θύλακα.

Μέλη του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, ισλαμιστικής παράταξης που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών, πρόσθεσε η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν «εγκατάσταση κατασκευής όπλων που ανήκε στη Χαμάς στη Χαν Γιούνες», την είσοδο υπόγειας σήραγγας στην Τζαμπάλια και υπόγεια εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών «κοντά σε σπίτια κι ένα σχολείο στη Σετζάγια», συνοικία της πόλης της Γάζας.

«Τα πλήγματα έγιναν σε αντίποινα για τη χρήση εμπρηστικών μπαλονιών από τη Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια νωρίτερα» χθες, ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη.

Χθες το πυροσβεστικό σώμα του Ισραήλ έκανε λόγο για αρκετές εστίες φωτιάς σε θαμνώδεις εκτάσεις που προκλήθηκαν από μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί ακολούθησαν αυτούς της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, με στόχο «τέσσερις εγκαταστάσεις κατασκευής και αποθήκευσης όπλων» της Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Αυτά τα πλήγματα έγιναν έπειτα από βίαια επεισόδια ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τον ισραηλινό στρατό στο περιθώριο διαδηλώσεων κατά μήκος του τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Κάπου σαράντα παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα επεισόδια, σύμφωνα με τη Χαμάς, ενώ σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας υπήρξε επίσης ένας τραυματισμός στις τάξεις τους.

Η κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους χαρακτηρίζει τη Χαμάς υπεύθυνη για όλες τις ενέργειες εναντίον της επικράτειάς της από τον θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων, ο οποίος παραμένει υπό ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό για σχεδόν 15 χρόνια.

Ισραήλ και Χαμάς ενεπλάκησαν σε πόλεμο-αστραπή 11 ημερών τον Μάιο. Από τη 10η έως την 21η Μαΐου, 260 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, κατά την αστυνομία και τον στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα