back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εξαδάκτυλος: Πιθανό ένα νέο lockdown εάν φτάσουμε σε σημείο που το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί

Διαβάστε επίσης

Έκκληση να εμβολιαστούν σε όσους δεν το έχουν κάνει ακόμη, απηύθυνε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Γαλάτεια Καρακατσάνη, ενώ παράλληλα,  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο lockdown.

«Αν η ατομική επιλογή συμβαδίσει με την κοινωνική υποχρέωση, δεν θα βρεθούμε σε κατάσταση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αν όμως οι αριθμοί φτάσουν σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εκ νέου, προφανώς θα τεθεί θέμα» είπε.

«Ο πληθυσμός των εμβολιασμένων συμπεριφέρεται διαφορετικά ως προς τη νόσο, έχουν διαφορετικά επίπεδα άμυνας. Τα 2/3 των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι κι αυτό πρέπει να αποτυπωθεί με έναν τρόπο στην καθημερινότητά μας. Έχουμε ήδη περιγράψει τί μπορούν να κάνουν οι μεν και τί δεν μπορούν οι δε. Ένα παράδειγμα είναι ότι οι εμβολιασμένοι είναι ελεύθεροι να απολαύσουν την ομάδα τους μέσα στο γήπεδο» ανέφερε τονίζοντας ότι οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους.

«Εάν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, θα είχαμε μόλις 2 ανθρώπους στις ΜΕΘ. Δε θα υπήρχε θέμα συζήτησης στην κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι ο ιός μεταδίδεται τόσο γρήγορα που πρέπει να φτάσουμε το 80- 85% των εμβολιασμένων και όσων νόσησαν για να πετύχουμε την ανοσία αγέλης. Ωστόσο, όπως είπε, όσοι νόσησαν και δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι προφυλαγμένοι έναντι των μεταλλάξεων του ιού.

Όσον αφορά μία τρίτη δόση του εμβολίου ανέφερε ότι έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση και αύριο θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια για τους υγειονομικούς.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας υπογράμμισε ότι σε συνθήκες συνωστισμού είναι απαραίτητη. «Αν δεν κατανοήσουμε που χρειάζεται να φοράμε μάσκα ίσως οδηγηθούμε πάλι στο μέτρο της μάσκας παντού» ανέφερε και πρόσθεσε ότι εάν η ατομική επιλογή συμβαδίζει με την κοινωνική υποχρέωση, δε θα πάμε σε ολικό λοκντάουν. «Εάν όμως φτάσουμε σε σημείο που πιέζεται το ΕΣΥ, δεν αποκλείεται να πάμε σε αυτό το μέτρο» συμπλήρωσε , σημειώνοντας ότι στις 18 Ιουλίου είχαμε 123 διασωληνωμένους και 36 μέρες μετά έχουμε 336- 338 . «Η επιστροφή από τις διακοπές σίγουρα θα επιβαρύνει τους αριθμούς και πρέπει να προφυλαχτούν, κατά κανόνα, οι άνω των 50 ετών» πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα