back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αθ. Λινού: Οι γονείς που αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους τα θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται τις τελευταίες ημέρες, η συζήτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου έναντι του COVID-19, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, κ. Αθηνά Λινού σε συνέντευξή της στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, να εξηγεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν τέτοια ανάγκη για τον γενικό πληθυσμό.

«Μέχρι στιγμής, σχεδόν σε όσα κράτη έχει εγκριθεί η χορήγηση τρίτης δόσης, αφορά στα άτομα που έχουν αυξημένη μείωση της λειτουργικότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Δεν υπάρχει λόγος να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. Αντιθέτως, υπάρχει σοβαρότατη ένδειξη για να αυξήσουμε τον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, καθώς μιλάμε παγκοσμίως για μια πανδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων και στη χώρα μας περίπου οι μισοί Έλληνες δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε.

Απέδωσε τη διστακτικότητα μερίδας του πληθυσμού να κάνει το εμβόλιο στην λανθασμένη επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθήθηκε λέγοντας ότι «η πληροφόρηση για την πολλαπλή ωφέλεια των εμβολίων δεν έχει δοθεί επαρκώς» και απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί να το πράξουν.

«Εάν δεν εμβολιάσουμε τουλάχιστον επιπλέον 1-2 εκατ. Έλληνες, δεν θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα κρούσματα που οδηγούνται στο νοσοκομείο, σε διασωλήνωση ή ακόμα και θάνατο αλλά και στα υπόλοιπα που αφήνει η νόσος δηλαδή στο post covid σύνδρομο που μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια και αφορά ένα 10-20% των ανθρώπων που νόσησαν. Γι αυτό, απαιτείται μεγάλη προσοχή. Είναι άλλη η προστασία που μας παρέχουν τα ατομικά μέτρα προστασίας και πολύ σημαντικότερη η προστασία που μας προσφέρει το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένας συνδυασμός προκειμένου να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας».

Σε ότι αφορά στην αναγκαιότητα εμβολιασμού των παιδιών σημείωσε ότι ο κίνδυνος για εκείνα που δεν θα εμβολιαστούν είναι πολλαπλός υπογραμμίζοντας ότι «οι γονείς που αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους τα θέτουν σε έναν τεράστιο κίνδυνο».

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σχολίασε: «Από υγειονομικής άποψης, άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι πλήρως καλυμμένοι έναντι του κορονοϊού, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με ανθρώπους μειωμένης ανθεκτικότητας, ανοσοκατεσταλμένους ή ηλικιωμένους. Από εκεί και πέρα το πως θα το διαχειριστούμε είναι θέμα της πολιτείας αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ο διχασμός που έχει προκύψει είναι προβληματικός».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα