back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πύρινα μέτωπα σε Αρχαία Κορινθία και Ν. Εύβοια – Προληπτικές εκκενώσεις οικισμών

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκονται πύρινα μέτωπα σε νότια Εύβοια και Κορινθία, με τις πυροσβεστικές επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν να περιορίσουν τα μέτωπα πριν τη δύση του ηλίου.

Στην Αρχαία Κορινθία και συγκεκριμένα από την περιοχή Φανάρι ξεκίνησε αργά το απόγευμα η εστία της φωτιάς σε αγροτοδασική έκταση, προκαλώντας την προληπτική εκκένωση του χωριού Σολομός, με υπόδειξη οι κάτοικοι να κινηθούν προς το Χιλιομόδι.

Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Εκκένωση και στα Μεσοχώρια της Καρύστου

Στο μεταξύ μαίνεται το μέτωπο που ξέσπασε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι στα Μεσοχώρια της Καρύστου, στη νότια Εύβοια.

Οι κάτοικοι της περιοχής στη νότια Εύβοια έλαβαν εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού από τον αριθμό 112.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί και επιχειρούν, ενώ την επιχείρηση θα συνδράμουν και πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην βόρεια Εύβοια και κατευθύνονται προς την Κάρυστο.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, έως 9 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στις Πετριές του δήμου Κύμης Αλιβερίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Σε επιφυλακή για 6 περιφέρειες και αύριο 

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των ισχυρών ανέμων πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για αύριο, Κυριακή 15 Αυγούστου 2021 σε 6 περιφέρειες της χώρας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον πορτοκαλί συναγερμό, είναι:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα