back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α. Γκουρμπάτσης: Απέτυχε και πρέπει να αναθεωρηθεί το μοντέλο δασοπυρόσβεσης

Διαβάστε επίσης

«Η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί έως τώρα στην Ελλάδα. Αναδεικνύει την αποτυχία του ισχύοντος μοντέλου δασοπυρόσβεσης με την πρόληψη στη Δασική υπηρεσία και την καταστολή στην Πυροσβεστική. Γιατί και αναποτελεσματικό είναι και πολύ δαπανηρό. Μόνο για φέτος, το κόστος της πρόληψης και καταστολής θα υπερβεί κατά πολύ τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να αναθεωρηθεί, λόγω και της κλιματικής κρίσης.» δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 984 ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, εν αποστρατεία και δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού.

Και τόνισε ότι «δεν έχουν γίνει σε επίπεδο πρόληψης όσα προβλέπονται για τους Δήμους τις Περιφέρειες και τον ΔΕΔΔΗΕ.»

Σύμφωνα με τον κ Γκουρμπάτση δαιμονοποιούνται οι εμπρησμοί προκειμένου να καλυφθούν λάθη και παραλείψεις. «Λέγαμε το 2007 στην Ηλεία για ασύμμετρες απειλές, οργανωμένα εγκλήματα και άλλα. Μέχρι που αποδείχθηκε ότι μια γυναικούλα εγκατέλειψε το φαγητό της και έγιναν παρανάλωμα του πυρός 400 χιλιάδες στρέμματα.Το ίδιο θα γίνει και φέτος.» είπε στην Τασούλα Επτακοίλη.

Για τον λόγο αυτό και προειδοποίησε πως ενόψει και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει τη δομή του ισχύοντος συστήματος δασοπροστασίας. Και να το αντικαταστήσει με έναν ενιαίο φορέα, στον οποίο θα υπάγεται η ευθύνη της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, ενδεχομένως και της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων, με κύριο πρόταγμα την πρόληψη και ακολούθως την καταστολή.

Μιλώντας για τις πυρκαγιές που σαρώνουν επί μια εβδομάδα την Εύβοια και άλλους νομούς, έδωσε μια εφιαλτική τάξη μεγέθους για την καταστροφή που έχει συντελεστεί τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα και τον βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές.

Βάσει της έρευνας που έχει κάνει για το χρονικό διάστημα από το 1980 έως και το 2020 προκύπτει πως «Έχουν καεί εκτάσεις που αντιστοιχούν στην έκταση της Πελοποννήσου και της Αττικής, ενώ χάθηκαν 250 ανθρώπινες ζωές.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η χειρότερη δεκαετία σε καμένες εκτάσεις είναι του 2000 – 2009, με 599.351,4 στρέμματα.

Από τη μεταπολίτευση του 1974 και μετά τριπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις. Σε αυτό συνετέλεσαν η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αστικοποίηση και η αλλαγή χρήσης γης με οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων. Ο συνολικός αριθμός των καμένων εκτάσεων έως το 2020 ανέρχονται σε 19.323.462 στρέμματα.

Να σημειωθεί ότι η φονικότερη δασική πυρκαγιά στην Ελληνική Ιστορία αλλά και η 2η παγκοσμίως στον 21ο αιώνα προκλήθηκε στην ΒΑ Αττική (Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζάς – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι) στις 23 Ιουλίου 2018 από καύση υπολειμμάτων κλαδιών σε ημέρα με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς με αποτέλεσμα 102 νεκρούς και 58 σοβαρά εγκαυματίες.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα