18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.: «Ζωντανεύει» το Μουσείο Γεωργαντή

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αξιολόγηση και τον έλεγχο της στατικής επάρκειας του Μουσείου Γλυπτών και Ομοιωμάτων «Λουκία Γεωργαντή», στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» για την ενοποίηση, τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές δοκιμές σκυροδέματος του υφιστάμενου φέροντος Οργανισμού με απώτερο σκοπό την εκτίμηση της αντοχής του και της ποιότητάς του, καθώς και του αντίστοιχου οπλισμού.

Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόστηκαν οι παρακάτω εργασίες:
  • Λήψη πυρήνων – κυλινδρικών δοκιμίων και έλεγχος αντοχής σε θλίψη.
  • Επιπέδωση βάσεων δοκιμίων σκυροδέματος.
  • Έλεγχος σκυροδέματος με τη μέθοδο της κρουσιμέτρησης στο μεγαλύτερο μέρος των δομικών στοιχείων.
  • Έλεγχος σκυροδέματος με τη μέθοδο των υπερήχων στο μεγαλύτερο μέρος των δομικών στοιχείων.
  • Αποκάλυψη του οπλισμού για την οπτική αξιολόγηση της κατάστασής του.
  • Αποτύπωση οπλισμού με τη μέθοδο των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Γλυπτών και Ομοιωμάτων Λουκίας Γεωργαντή -και πρώην κατοικίας της ιδίας- ιδρύθηκε το 1992 και έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2000, ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή η Λουκία Γεωργαντή, το δώρισε στο Δήμο Αθηναίων. Στεγάζεται στο Μετς, στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως 20 και Τιμολέοντος 2. Περιλαμβάνει έργα της ιδίας αλλά και γύψινα προπλάσματα, ζωγραφικά έργα και σχέδια, μακέτες και συνθέσεις της, ενώ εκτίθενται έργα των γονέων της, γλυπτών επίσης, Ελένης (ζωγραφικά και έργα σε χαλκό) και Νικολάου Γεωργαντή (έργα σε μάρμαρο και χαλκό).

Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και της Εταιρείας Τεχνόπολις – Γκάζι Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Προστασίας και Ανάδειξης Βιομηχανικού – Αρχαιολογικού Πάρκου Αθηνών (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ) και της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

 

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα