back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στους 44-46 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα – Υψηλός ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών

Διαβάστε επίσης

Μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 44-46 βαθμών Κελσίου αναμένονται και σήμερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ενώ επίσης παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον για το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης.

Ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι, η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία και κατά τόπους στον Έβρο.

Η Τετάρτη 4 Αυγούστου αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, με υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία και κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη.

Οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr απευθύνει νέα έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Πολύ ζεστός ο καιρός σε όλη τη χώρα την Τρίτη

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 41 με 43 βαθμούς,

β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 44 και κατά τόπους τους 45 βαθμούς και

γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι σε πολλές περιοχές πάνω από 26 με 27 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 43 και κατά τόπους 44 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 24 έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από 24 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα νησιά από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και στα ηπειρωτικά από 22 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα κεντρικά τμήματα, τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 43 και κατά τόπους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 38 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια 5 με 6 και πρόσκαιρα το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 40 με 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει μέχρι την λήξη του φαινομένου τρεις (3) κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συστάσεις και από το υπουργείο Εργασίας για την προστασία των αστέγων από τον καύσωνα.

Την Τετάρτη

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες και πιθανώς στα βορειοανατολικά να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά κατά τη διάρκεια της ημέρας 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή, παρά τη μικρή υποχώρηση
που θα σημειώσει στα βόρεια.

Οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές τους 39 με 41
βαθμούς και

β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους
τους 43 έως 44 βαθμούς.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι στις περισσότερες
περιοχές πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα
δυσφορίας.

Την Πέμπτη

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά από νωρίς το απόγευμα και στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν, στο βόρειο Ιόνιο και τη Μακεδονία νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα βόρεια και πιο συγκεκριμένα θα φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς,

β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 40 με 42 και πιθανώς κατά
τόπους τους 43 βαθμούς και

γ. στις νησιωτικές περιοχές τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές της
κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά πάνω από 27
βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έως και την Πέμπτη οι ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι θα κλείνουν 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα.

Την Παρασκευή

Αρχικά στα βορειοδυτικά και σταδιακά και στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην κεντρική και νότια Ελλάδα, γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και πιο συγκεκριμένα θα φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά και στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές τους 35 με 38 βαθμούς,

β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και

γ. στην Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές της νότιας ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει στις
περισσότερες περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς.
Την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Αιγαίο 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα