back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη συνεργασία της με την Amazon Web Services – Επίκεντρο η δημιουργία Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος

Διαβάστε επίσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Amazon Web Services, αναφορικά με οικονομικές και τεχνολογικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν με επίκεντρο τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος (regional space hub).

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον γενικό διευθυντή της Amazon για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Cameron Brooks.

Σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανοίγονται για την Ελλάδα «νέες προοπτικές στους τομείς της πολιτικής διαστήματος, των τηλεπικοινωνιών, των διαστημικών τεχνολογιών, της διαστημικής βιομηχανίας και της εκπαίδευσης».

Ο Περιφερειακός Κόμβος Διαστήματος που θα προκύψει από αυτή τη συνεργασία είναι επί της ουσίας μια ψηφιακή θερμοκοιτίδα, δηλαδή ένα περιβάλλον που «θα ενθαρρύνει και θα ενισχύει ερευνητικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πολιτική διαστήματος», όπως αναφέρουν τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποτελέσει «μοχλό υλοποίησης» για την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για την ψηφιακή μετάβαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων, η λειτουργία του κόμβου περιλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις: Πρώτον, την δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης για επαγγελματίες του χώρου της αεροδιαστημικής και δεύτερον, τη συλλογή, ανάπτυξη και διάθεση συνόλων δεδομένων σχετικά με το διάστημα.

Από την πλευρά της, η Amazon θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογίας, παρέχοντας πρόσβαση σε μια σειρά προγραμμάτων της και ιδίως δίνοντας έμφαση σε προγράμματα ενδυνάμωσης γυναικών και νέων επαγγελματιών. Όπως αναφέρουν στο κοινό δελτίο Τύπου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, «οι πρωτοβουλίες αυτές μεταφράζονται σε τεχνική υποστήριξη, κατάρτιση, πόρους, καθώς επίσης και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξή τους».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα