back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νικαράγουα: Ο Φρανσίσκο Αγκίρε, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο 30ός αντιπολιτευόμενος που συνελήφθη

Διαβάστε επίσης

Ο Φρανσίσκο Αγκίρε, πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της Νικαράγουας, στέλεχος της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, «τέθηκε υπό κράτηση αδικαιολόγητα», γνωστοποίησε χθες Πέμπτη αντικυβερνητικό κίνημα, ενώ η εισαγγελία ανακοίνωνε την έκδοση εντάλματος έρευνας και τη διαταγή προφυλάκισης του 30ού αντιπολιτευόμενου που τέθηκε υπό κράτηση στη χώρα της κεντρικής από τον Ιούνιο.

«Καταγγέλλουμε τη στέρηση της ελευθερίας του πρώην υπουργού Εξωτερικών Φρανσίσκο Αγκίρε, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία αδικαιολόγητα», ανέφερε μέσω Twitter το αντιπολιτευόμενο κίνημα UNAB (Unidad Nacional Azul y Blanco, «Εθνική Γαλανή και Λευκή Ενότητα»), χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία ανέφερε ότι ζήτησε από δικαστή «την παράταση της περιόδου έρευνας και δικαστικής κράτησης» σε βάρος του πρώην ΥΠΕΞ, αίτημα «που έγινε δεκτό την Πέμπτη», συνοδευόμενο από διαταγή προφυλάκισής του «για 90 ημέρες».

Ο Φρανσίσκο Αγκίρε, 76 ετών, οικονομολόγος και αναλυτής, αντιμετωπίζει έρευνα για «τη διάπραξη ενεργειών που πλήττουν την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την αυτοδιάθεση της Νικαράγουας» και για δημόσια υποκίνηση «ξένης επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας, κατά την εισαγγελία.

Κατηγορείται επίσης ότι εξέφρασε ικανοποίηση για «την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του κράτους και πολιτών της Νικαράγουας», κάτι που αναφέρεται στις 130 διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2018 σε βάρος αξιωματούχων και συγγενών του προέδρου Ορτέγα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τη σύλληψη του κ. Αγκίρε, οι αντιπολιτευόμενοι που έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές Ιουνίου πλέον έφθασαν τους 30, μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο Ντανιέλ Ορτέγα αναμένεται να διεκδικήσει νέα θητεία, κατά τους υποστηρικτές του.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί είναι επτά επίδοξοι υποψήφιοι για την προεδρία: η Κριστιάνα Τσαμόρο, ο Αρτούρο Κρους, ο Φέλιξ Μαραδιάγα, ο Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο, ο Μιγκέλ Μόρα, ο Μεδάρδο Μαϊρένα και ο Νοέλ Βιδάουρε. Έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση τρεις άλλοτε συμπολεμιστές του προέδρου που πλέον επικρίνουν την κυβέρνηση και διάφορες μορφές της αντιπολίτευσης.

Ο Φρανσίσκο Αγκίρε διετέλεσε πρεσβευτής της Νικαράγουας στις ΗΠΑ, και κατόπιν επικεφαλής της νικαραγουανής διπλωματίας, επί των ημερών του Αρνόλδο Αλεμάν στην προεδρία (1997-2002). Εργάστηκε επίσης στην Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι γνωστός επικριτής της πολιτικής του Ντανιέλ Ορτέγα, στην εξουσία από το 2007.

Τον Φεβρουάριο, υιοθετήθηκε στη Νικαράγουα από τη Βουλή, όπου την πλειοψηφία διατηρεί το κυβερνών κόμμα, ποινική μεταρρύθμιση που επιτρέπει στις αρχές να θέτουν υπό κράτηση για έως και 90 ημέρες πρόσωπα σε βάρος των οποίων διενεργούνται έρευνες για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων. Προηγουμένως, η κράτηση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούσε να διαρκεί τρεις ημέρες το μέγιστο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα