back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημοσκοπικές απώλειες καταγράφει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και ο υποψήφιός της για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ

Διαβάστε επίσης

Νέες απώλειες καταγράφει δημοσκοπικά η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ δραματικά υποχωρεί η αποδοχή του υποψηφίου της για την Καγκελαρία, ‘Αρμιν Λάσετ.

Η κλιματική αλλαγή κερδίζει έδαφος σε ό,τι αφορά τη σημασία της για τους πολίτες, ενώ το 60% των ερωτώμενων τάσσεται υπέρ της παραχώρησης μεγαλύτερης ελευθερίας σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες από την Covid-19.

Σύμφωνα με το «Politbarometer» που πραγματοποιείται για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, CDU/CSU συγκεντρώνουν 28% (-2), ενώ οι Πράσινοι ακολουθούν με 21%(+1). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16% (+1) και έπονται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% (+1), οι Φιλελεύθεροι με 10% χωρίς μεταβολή, όπως και η Αριστερά με 7%.

Σε ό,τι αφορά τον καταλληλότερο για την Καγκελαρία, ο κ. Λάσετ χάνει 12 μονάδες και πέφτει στο 35%, ενώ ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς κερδίζει 3 μονάδες και ανεβαίνει στο 54%. Στην τρίτη θέση, κερδίζοντας μία μονάδα, βρίσκεται η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ με 25%. Αντίστοιχα, στο ερώτημα της απευθείας επιλογής Καγκελάριου, το 29% (-8) θα επέλεγε τον ‘Αρμιν Λάσετ, το 34% (+6) τον Όλαφ Σολτς και το 20% (+2) την Αναλένα Μπέρμποκ.

Στην κλίμακα αξιολόγησης του έργου των βασικών πολιτικών παικτών, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ προηγείται σταθερά και ακολουθούν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο Όλαφ Σολτς και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Τόσο ο ‘Αρμιν Λάσετ όσο και η Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης, με τις αρνητικές γνώμες να υπερτερούν των θετικών. Η δημοφιλέστερη επιλογή κυβερνητικού συνασπισμού παραμένει για τους Γερμανούς η συνεργασία Χριστιανικής Ένωσης – Πρασίνων, με 28%, ενώ ακολουθεί με 23% η συνεργασία Πρασίνων, SPD και Αριστεράς.

Η πανδημία εξακολουθεί να θεωρείται το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία από το 45% και ακολουθεί η κλιματική αλλαγή με 44%, έχοντας κερδίσει 10 μονάδες μετά τη θεομηνία που έπληξε πρόσφατα τη δυτική Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, το 60% εκτιμά ότι οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 και οι αναρρώσαντες από τη νόσο θα πρέπει μελλοντικά να υπόκεινται σε λιγότερους περιορισμούς, με το 37% να απορρίπτει την προοπτική. Το 64% απορρίπτει πάντως τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον γενικό πληθυσμό, τον οποίο θα στήριζε το 33%.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα