back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΧΙΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ 30-07-2021

Διαβάστε επίσης

Η κυρά Φροσύνη καταγόταν από παλαιά και επιφανή οικογένεια των Ιωαννίνων. Ο σύζυγός της ήταν έμπορος στην Κωνσταντινούπολη και ονομαζόταν Βασιλείου.

Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στην άτυχη Ευφροσύνη ήταν ότι αλληλογραφούσε με τον ιατρό του Αλή, Κυρίτση Καραγιάννη, ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα με το άλογό του. Ο Αλής ήταν μαζί του όταν συνέβη και διέταξε αμέσως να σφραγιστούν τα υπάρχοντα του θανόντος και να καταγραφούν. Μέσα στα πράγματα του ιατρού υπήρχε ένα κασελάκι , στο οποίο έκρυβε την αλληλογραφία του.

Επιστρέφοντας ο Αλής ζήτησε από τον προεστό Σταύρο Ιωάννου, στον οποίο είχε ανατεθεί η καταγραφή, να του φέρει τα πράγματα. Εκεί μέσα βρήκε γράμματα γυναικών χριστιανών και μωαμεθανίδων. Ζήτησε τότε από έναν γραμματικό να του τα διαβάσει, γιατί ήταν αναλφάβητος και αμέσως διέταξε τον Ταΐρ Αμπάζη να συλλάβει όλες τις γυναίκες που αναφέρονταν ως αποστολείς των επιστολών και να τις φυλακίσει. Στις επιστολές οι γυναίκες κατηγορούσαν τον Αλή πασά για βάρβαρη συμπεριφορά. Ο μπουλούκμπασης όμως αρνήθηκε και έτσι ο Αλής τις συνέλαβε ο ίδιος.

Ο θείος της Φροσύνης ήταν ο επίσκοπος Γαβριήλ και ήταν άνθρωπος του περιβάλλοντος του Αλή. Δεν τόλμησε όμως να ζητήσει από τον πασά την απελευθέρωση της ανεψιάς του.

«Επί εικοσαημερίαν έμειναν κλεισμέναι οι δεκαοκτώ γυναίκες εις τα Λιθαρίτσια (φυλακή). Εις μάτην ο Αλής επερίμενε ικεσίας της πόλεως. Την πόλιν περιήρχοντο οι κατάσκοποί του και παρεκίνουν τον κόσμον να καταβάλουν χρήματα εις απελευθερωσίν των. Αλλ΄ουδεμία εδίδετο ακρόασις. Και οι δεκαοκτώ ερρίφθησαν εις την λίμνην, φέρουσαι επί του τραχήλου των βαρείαν πέτραν..»**

Μέσα στις άλλες εκδοχές άλλη μία. Κοινός παρονομαστής όλων η βαρβαρότητα!

«Χίλια καντάρια ζάχαρι

θα ρίψωμε στη λίμνη,

για να γλυκάνει το νερό,

να πιή η Κυρά Φροσύνη».

Πηγές: *ΚΟΥΤΣΑΛΕΞΗΣ. Α. Π. , «Διαφέροντα και Περίεργα Τινά Ιστορήματα» (Αθήνα 1882), σελ.10

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα