back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

CDC: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά – ΠΟΥ: Αύξηση θανάτων 21% και κρουσμάτων 8%

Διαβάστε επίσης

Η μετάλλαξη Δέλτα  είναι  η πιο μεταδοτική μορφή του νέου κορονοιού και λόγω του τεράστιου ιικού φορτίου της  έχει την ικανότητά να διαρρηγνύει της εμβολιαστική ασπίδα  και να προκαλέσει  πολύ πιο σοβαρή ασθένεια . Αυτό σημειώνει έγγραφο εσωτερικής ενημέρωσης του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σύμφωνα  με το ίδιο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post  η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική και από όλους τους ιούς MERS, SARS, Έμπολα, το κοινό κρυολόγημα, την εποχική γρίπη και την ιλαρά, ενώ είναι εξίσου μεταδοτική με την ανεμοβλογιά, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα t.

 

Η παραλλαγή δέλτα φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες και εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο η ανεμοβλογιά σημειώνεται στο εσωτερικό ομοσπονδιακό έγγραφο  και ζητείται οι έχοντες εξουσία να  «αναγνωρίσουν ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει».

Το έγγραφο καταγράφει τον αγώνα του κορυφαίου οργανισμού δημόσιας υγείας των ΗΠΑ  να πείσει το κοινό να υιοθετήσει μέτρα εμβολιασμού και πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας, καθώς οι περιπτώσεις αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και νέα έρευνα δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να διαδώσουν τον ιό.

Το έγγραφο σημειώνει την επείγουσα ανάγκη να ανανεωθούν τα δημόσια μηνύματά και να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό ως την καλύτερη άμυνα ενάντια σε μια παραλλαγή τόσο μεταδοτική που δρα σχεδόν σαν ένας διαφορετικό νέο ιός, πηδώντας από στόχο σε στόχο πιο γρήγορα από τον Έμπολα ή το κοινό κρυολόγημα. Παραθέτει ένα συνδυασμό πρόσφατων, αδημοσίευτων δεδομένων από έρευνες για επιδημίες και εξωτερικές μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με δέλτα μπορεί να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό τόσο εύκολα όσο και εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα. Τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με δέλτα έχουν μετρήσιμα ιικά φορτία παρόμοια με εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα και έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή.

Τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται το  έγγραφο θα δημοσιευτούν σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Δρ. Ροσέλ Γουαλένσκι, επικεφαλής των CDC, η οποία ενημέρωσε ιδιωτικά τα μέλη του Κογκρέσου χθες Πέμπτη,  οι εμβολισμένοι αν και δεν νοσούν εύκολα φέρουν στη μύτη και τον λαιμό τους τόσο ιικό φορτίο της Δέλτα όταν κολλήσουν όσο και οι μη εμβολιασμένοι, άρα μπορεί να μεταδώσου εξίσου εύκολα τον κορονοϊό όσο και εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί — αν και όχι τόσο συχνά.

Σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν σε μόλις μία εβδομάδα κατά 8% και οι θάνατοι κατά 21% γεγονός που οδηγεί τους εμπειρογνώμονες που μιλούν στους Financial Times αν σημειώνουν ότι η νέα έξαρση θυμίζει αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι, που οδήγησε σε  τέσσερις εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ιός Sars-Cov-2 που προκαλεί τον Covid-19 μπορεί να έχει ήδη εξελιχθεί σε πιο απειλητικές μορφές οι οποίες δεν έχουν ακόμα ανιχνευθεί επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν μολύνει αρκετά άτομα.

Παγκοσμίως, οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε 540.000 ημερησίως και κατά μέσο όρο σχεδόν 70.000 ημερήσιους θανάτους, γνωστοποίησε ο ΠΟΥ αυτήν την εβδομάδα, «δείχνοντας» την παραλλαγή Δέλτα ως υπεύθυνη για την επιδείνωση των επιδημιολογικών αριθμών.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα