back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η άρση των περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες στη Βρετανία είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, που επίσης δίνει έμφαση στην πρωτοβουλία τριών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας «μίνι Σένγκεν» ζώνης.

Για Βρετανία: «Η Βρετανία επιστρέφει…» λέει στο πρωτοσέλιδό της η Daily Mail καλωσορίζοντας την άρση του μέτρου της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Daily Express υπολογίζει ότι αυτή η απόφαση θα αποφέρει στην τουριστική βιομηχανία ενισχυτική ένεση ύψους 31 εκ στερλινών.

Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα i εκτιμά ότι πλέον αυξάνονται οι ελπίδες για τους Βρετανούς να ταξιδέψουν ελεύθερα στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ η Daily Telegraph επικαλούμενη πηγές αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες να άρουν οι ΗΠΑ το απαγορευτικό για τους Βρετανούς τουρίστες.

Όμως οι Times επικεντρώνονται στις προειδοποιήσεις αξιωματούχων ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «ξεκάθαρο υγειονομικό κίνδυνο». Ο Guardian αναφέρει ότι οι υπουργοί προειδοποιήθηκαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εισαχθούν νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η χαλάρωση των περιορισμών δεν απασχολεί τον Αμερικανικό Τύπο. Η Washington Post αναφέρεται στην αλλαγή αυτή σε ένα μικρό άρθρο σχετικά με το «άνοιγμα» της Ευρώπης προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι New York Times σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για το πότε οι Βρετανοί θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ παρά τις εκκλήσεις από την αμερικανική τουριστική βιομηχανία.

Για Βόρεια Ιρλανδία: Το πρώτο βήμα έγινε… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πάγωσε» τις νομικές διαδικασίες που είχε ξεκινήσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ελπίδα να βρεθούν λύσεις για το πολυσυζητημένο Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας. Η κίνηση ήρθε έξι ημέρες μετά την έκκληση του Βρετανού Υπουργού Λόρδου Φροστ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με έγγραφο 28 σελίδων για «πάγωμα» της περιόδου χάριτος αλλά και για επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου, που πια έχει μετατραπεί σε βασικό αγκάθι της εφαρμογής του Brexit αναφέρει το Politico. Αν και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις πριν λίγες ημέρες με δήλωσή της δεν άφησε κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, τώρα η Επιτροπή δίνει όπως λέει τον «απαραίτητο χώρο» ώστε να εξετάσει τις προτάσεις της βρετανικής πλευράς για μεταρρύθμιση της συμφωνίας. Ενώ και η άμεσα ενδιαφερόμενη ιρλανδική κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος και δήλωσε πως θα εξετάσει τις βρετανικές προτάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γουέστμινστερ καλωσόρισε την αλλαγή στάσης της Ένωσης και έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική απάντηση» επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται ριζικές αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Πρωτοκόλλου».

Για μίνι – Σένγκεν: Είναι, άραγε, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπερβολικά ανυπόμονες και φιλοδοξούν να γίνουν «Ευρωπαίες» πριν την ώρα τους; Ή, αντιθέτως, είναι η ΕΕ αυτή που τις έχει απογοητεύσει επανειλημμένως και τις αναγκάζει να κινηθούν από μόνες τους – κατασκευάζοντας, ανάμεσα στα άλλα, κακέκτυπα των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως είναι η ενιαία αγορά και η Ζώνη του Σένγκεν; Αναρωτιέται το Politico. Eπί της ουσίας η ένταξη των «6» στην ΕΕ κάθε άλλο παρά πιο κοντά έχει έρθει – ακόμη και για τις χώρες που έχουν επισήμως χαρακτηριστεί ως υποψήφιες. Οπως, για παράδειγμα, η Βόρεια Μακεδονία που έχει βρεθεί απέναντι στο βέτο της Βουλγαρίας, η Σερβία που πρέπει πρώτα να βρει συμβιβασμό με το Κόσοβο, αλλά και η Αλβανία που θεωρείται πολύ διεφθαρμένη και ασταθής από τους Ευρωπαίους. Επειδή, όμως, οι καιροί είναι δύσκολοι και «πονηροί», η κρίση της πανδημίας «δαγκώνει» και οι εθνικισμοί παραμονεύουν η βίαιη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας κάθε άλλο παρά τους «έσβησε», κάποιοι από τους ηγέτες των ενδιαφερομένων αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κινηθούν ανεξάρτητα από την ΕΕ. Ετσι, ο πρόεδρος της Σερβίας και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έχουν δώσει σήμερα ραντεβού στην πρωτεύουσα της τελευταίας, τα Σκόπια, προκειμένου να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου που έχουν «συλλάβει» από το τέλος του 2019, όμως η πανδημία τους ανάγκασε να αναβάλουν την υλοποίησή του. Πρόκειται για τη συγκρότηση μιας «μίνι Ζώνης Σένγκεν» στα Δυτικά Βαλκάνια, στόχος της οποίας θα είναι, σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία, να κατοχυρώσει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που ισχύουν στην ΕΕ και θα απολάμβαναν οι χώρες της περιοχής εάν γίνονταν μέλη της: Την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και, βεβαίως, φυσικών προσώπων. «Ο τελικός σκοπός μας είναι να γίνουμε μέλη της ΕΕ. Μέχρις ότου, όμως, αποφασίσει η ΕΕ είναι ανάγκη να βρούμε τρόπους προκειμένου να συνεχίσουμε τη διαδικασία του εξευρωπαϊσμού μας» σημείωσε μιλώντας επίσης στους FT ο Ζόραν Ζάεφ, μην κρύβοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η στάση των Ευρωπαίων. «Γνωρίζουμε πως υπάρχει κόπωση στην ΕΕ όσον αφορά τη διεύρυνση. Χρειάζεται να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας και να διευρύνουμε τις αγορές μας» τόνισε από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Βούτσιτς. Πρέπει να σημειωθεί, φυσικά, πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια ενοποίηση, όπως και το «μίνι Σένγκεν» δεν είναι το πρώτο σχήμα που προβλέπει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι «3» αποφασίζουν να κινηθούν χωρίς να συνδέσουν το εγχείρημά τους με την πολιτική στήριξη και τη χρηματοδότηση των Βρυξελλών, κρατώντας μάλιστα ανοιχτή την πόρτα και για τους υπολοίπους – Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και Κόσοβο, για το οποίο το Βελιγράδι δεν θέτει κανενός είδους βέτο.

Για πρέσβη ΗΠΑ – Ε.Ε: Τον άνθρωπο που ο ίδιος χαρακτήρισε, το 2009, ως τον «καλύτερο προσωπικό φίλο» του επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν – επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες που υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό – για μία θέση με μεγάλη σημασία: Του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ΕΕ. Πρόκειται για τον εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες στενό και έμπιστο συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, τον 74χρονο νομικό Μαρκ Γκίτενσταϊν, ο οποίος επωμίζεται το καθήκον «να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ που έχουν υποστεί σημαντική ζημιά εξαιτίας του Τραμπ», όπως αναφέρει το Der Spiegel. «Εφόσον η υποψηφιότητά μου εγκριθεί (από τη Γερουσία, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί), θα είναι τιμή μου να συμβάλλω ώστε να εφαρμοστεί η ατζέντα που συμφωνήθηκε κατά τη σύνοδο ΗΠΑ -ΕΕ τον Ιούνιο», δήλωσε ο Γκίτενσταϊν, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης στη Ρουμανία και έχει τιμηθεί για την προσφορά του με το ανώτατο παράσημο της χώρας για πολίτες, το 2012. «Πρόκειται για μια ισχυρή και ολοκληρωμένη ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ για να χαράξουμε τον δρόμο για την παγκόσμια οικονομία τον 21ο αιώνα, να διασφαλίσουμε τους κανόνες που βασίζονται στις κοινές δημοκρατικές μας αξίες και να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις, από την Covid-19 μέχρι την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε. Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Εχουμε μια μεγάλη διατλαντική και παγκόσμια ατζέντα να προωθήσουμε. Χρειαζόμαστε όλα τα διαθέσιμα χέρια και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του», έγραψε στο Twitter. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του προηγούμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ ήταν περιπετειώδης και σφραγίστηκε από πολλά ευτράπελα. Σημειώνεται ότι ο Γκόρντον Σάντλαντ ήταν ένας πλούσιος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και εξέχων χρηματοδότης των Ρεπουμπλικάνων και του τέως προέδρου, ο οποίος είχε επιλεγεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για να εκπροσωπεί και να προωθεί τις αμερικανικές θέσεις και τις πολιτικές του απόψεις στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι δρόμοι τους χώρισαν βίαια τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο Σάντλαντ αποφάσισε να επιβεβαιώσει την ωμή παρέμβαση (και με δική του συνδρομή) του Τραμπ προς το Κίεβο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αποκαλύψει τις δραστηριότητες που είχε στη χώρα ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, με σκοπό να τις αξιοποιήσει στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ηταν κάτι, μάλιστα, που οδήγησε στην κατάθεση της πρώτης πρότασης μομφής κατά του Τραμπ.

Για Μπάιντεν – Τιχανόφσκαγια: Συνάντηση με την εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είχε χθες στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει ο Guardian. «Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας στον αγώνα του για δημοκρατία και οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Τwitter, αναρτώντας και μία φωτογραφία από τη συνάντησή του με την Τιχανόφσκαγια. Η τελευταία ευχαρίστησε μέσω του ίδιου κοινωνικού δικτύου τον Μπάιντεν για «ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης με τους εκατομμύρια ατρόμητους Λευκορώσους που αγωνίζονται ειρηνικά για την ελευθερία τους». Η εξόριστη στη Λιθουανία ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 18 Ιουλίου, και είχε ήδη συναντηθεί με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, πιέζοντας την Ουάσιγκτον να επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα