back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η στρατηγική του υπ. Προστασίας του Πολίτη για το trafficking

Διαβάστε επίσης

Τη Στρατηγική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, παρουσίασαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.

Παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας για την περίοδο 2021-2025 και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τη σύγχρονη μορφή δουλείας, την εμπορία ανθρώπων.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, όπως και Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ .

Υπενθυμίζεται ότι η 30η Ιουλίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

«Η Στρατηγική είναι η δέσμευση μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος, σε αυτή που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης και παρουσίασε τους 6 βασικούς στόχους της Στρατηγικής:

Ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Η έγκαιρη αναγνώριση και η προστασία των θυμάτων, με έμφαση στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των ανηλίκων και κυρίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Η ενδυνάμωση της διυπηρεσιακής συνεργασίας.

Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται διεθνικές εγκληματικές ομάδες.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης η Αστυνομία παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει σε όλα τα επίπεδα η πανδημία, κατάφερε την περίοδο 2020 μέχρι και σήμερα να εξιχνιάσει 19 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων. 25 θύματα απελευθερώθηκαν από τη σύγχρονη σκλαβιά των διακινητών, τα 12 εκ των οποίων ανήλικα και 47 εγκληματίες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Δράσεις

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις σημαντικότερες δράσεις που προβλέπει η Στρατηγική, τον συντονισμό των οποίων θα έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

– Η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης της εμπορίας των ανθρώπων.

– Η ενίσχυση των Ομάδων Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων.

– Η καλύτερη αξιοποίηση των διαύλων διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

– Η δι- υπηρεσιακή και διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών.

– Η ειδική διαχείριση υποθέσεων με ανήλικα θύματα.

– Η αντιμετώπιση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, δίνοντας έμφαση στις χρηματοοικονομικές έρευνες, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «follow the money».

– Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ειδικών πρωτοκόλλων προστασίας ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων από πιθανή εκμετάλλευση.-

Ηρακλής Μοσκώφ

Ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ σημείωσε πως η Στρατηγική του υπουργείου είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και θα συμβάλλουν και οι ίδιοι με τα μέσα που διαθέτουν ώστε να γίνει πραγματικότητα. Θα στηρίξουν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής μέσα από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς και τις ομάδες εργασίας που διαθέτουν. «Υπάρχει η απερίφραστη πολιτική βούληση για το θέμα αλλά βεβαίως είναι και τεχνικό ζήτημα που απαιτεί εξειδίκευση και προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν για να κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας. Θα είμαστε δίπλα σας» κατέληξε.

Η Στρατηγική

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα η Στρατηγική για την αντιμετώπιση της Εμπορίας Ανθρώπων για την περίοδο 2021- 2025 εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και το επίπεδο προστασίας της καθημερινής ζωής, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, της οικογένειας και κυρίως των πιο ευάλωτων ανθρώπων και ομάδων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων αποτελεί βασική προτεραιότητα του «Προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής 2020-2024» της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας», η εξάλειψη της στρατολόγησης-διακίνησης ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση, αποτελεί στόχο στη «Στρατηγική Προτεραιότητα 2» για την καταπολέμηση του σοβαρού & οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η όλη φιλοσοφία της προσέγγισης του Υπουργείου, όπως έχει αποτυπωθεί και στη Λευκή Βίβλο για την Προστασία του Πολίτη, είναι θυματοκεντρική, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αναγνώριση των θυμάτων, στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων από την απειλή της εμπορίας.

Οι προβλέψεις της Στρατηγικής είναι εναρμονισμένες με το πλαίσιο και τις αρχές των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, με την Οδηγία 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2011, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της και με τους άξονες της νέας Στρατηγικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2021- 2025. Κρίσιμη παράμετρος της Στρατηγικής είναι η διυπηρεσιακή και η διασυνοριακή διάσταση των δράσεων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της εμπορίας ανθρώπων στο διαδίκτυο.

Η αντιμετώπιση

Η διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση αποτελεί, κυρίως, μορφή διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί την ολιστική διερεύνηση των υποθέσεων και την καταπολέμηση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, μέσω της υλοποίησης και ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών ασφαλών καναλιών και η αξιοποίηση όλων των διαύλων διεθνούς και μη αστυνομικής συνεργασίας είναι συστατικά στοιχεία της αποτελεσματικής δίωξης των κυκλωμάτων των διακινητών.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα