back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βαλκανική “Μίνι Σένγκεν” ετοιμάζουν Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας διατυπώνουν μέσω συνέντευξης στους Financial Times τη δυσαρέσκειά τους για την αργή πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν με τη δική τους βαλκανική “Μίνι Σένγκεν” εκδοχή μιας ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων και εμπορικών συναλλαγών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, συγκρίνει τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες με το “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμιουελ Μπέκετ, στο οποίο δύο άνδρες κάνουν μία σειρά συχνά παράλογων συζητήσεων, ενώ περιμένουν με ανυπομονησία την άφιξη του ήρωα του τίτλου, που ποτέ δεν έρχεται.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν τηρεί της υποσχέσεις της, προσθέτοντας “πρέπει να επισπευσθεί η απόδοση πρακτικών προνομίων στους πολίτες μας”.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, από πλευράς του δήλωσε κατανόηση για την κόπωση που εpiκρατεί στην ΕΕ αναφορικά με τη διεύρυνση, προσθέτοντας, “πρέπει να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, αντ’ αυτού, τί μπορούμε να κάνουμε για το λαό μας, πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τις αγορές μας”.

Η βαλκανική Μίνι Σένγκεν που θα βασίζεται στο μοντέλο της ΕΕ, θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο.

Θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους FT, σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ των τριών, “πράσινες λωρίδες” στα σύνορα, λιγότερη αναμονή για τα μεταφερόμενα φορτία και ευκολότερη πρόσβαση σε άδειες εργασίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βούτσιτς, οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους, και οι τρεις ηγέτες ευελπιστούν ότι στο μέλλον η ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων θα περιλαμβάνει, επίσης, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενδεχομένως και το Κόσοβο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα