back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Οι διαφορετικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη προκαλούν προβλήματα στον τουρισμό και στις οικονομίες σχολιάζει ο διεθνής Τύπος που συνεχίζει να επικεντρώνεται και στην πολιτική κρίση στην Τυνησία.

Στη Βρετανία: Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει το «άνοιγμα της Βρετανίας» και στους ταξιδιώτες από Ε.Ε και ΗΠΑ. Το υπουργικό θα συζητήσει συγκεκριμένα το μέτρο που θα προβλέπει την είσοδο χωρίς καραντίνα για όλους τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από την Ε.Ε και τις ΗΠΑ.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό στον υπουργό Οικονομικών και σε άλλους υπουργούς ότι ο εσωτερικός τουρισμός και τα ταξίδια αποκλειστικά για λόγους εργασίας ζημιώνουν την οικονομία, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης άνοιξε ξανά.

Σύμφωνα με τους Times, ο Μπόρις Τζόνσον ανησυχεί ότι η Ε.Ε προηγείται της Βρετανίας στη διευκόλυνση διεθνών ταξιδιών και πως το Ηνωμένο Βασίλειο ρισκάρει να χάσει το «μπόνους των εμβολιασμών».

Ο Guardian αναφέρει από την πλευρά του ότι οι συζητήσεις θα διεξαχθούν μεταξύ της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων διοικήσεων για το εάν οι αλλαγές θα αφορούν και τα 4 έθνη του Η.Β.

Στη Γερμανία: Το γερμανικό υπ. Υγείας σχεδιάζει την εισαγωγή υποχρεωτικού αρνητικού τεστ κορονοϊού για όλους όσους επιστρέφουν στη Γερμανία είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε όχι αναφέρει η DW. Από χθες το Βερολίνο χαρακτηρίζει Ισπανία και Ολλανδία «περιοχές με υπερβολικό αριθμό κρουσμάτων» λόγω τη κατακόρυφης αύξησης νέων κρουσμάτων της πανδημίας. Όποιος δηλαδή επιστρέφει από τις εν λόγω περιοχές στη Γερμανία και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή δεν έχει αναρρώσει από κορονοϊό μπαίνει υποχρεωτικά σε δεκαήμερη καραντίνα, την οποία έχει τη δυνατότητα να περιορίσει σε πέντε μέρες με ένα αρνητικό τεστ.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προετοιμάζει μέτρα υγειονομικής θωράκισης της Γερμανίας ενόψει ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο αναμένεται το αργότερο το φθινόπωρο. Για να αποφευχθεί η εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό μετά τις διακοπές, όπως έγινε δυστυχώς πέρυσι, το γερμανικό υπουργείο Υγείας σχεδιάζει προσκόμιση υποχρεωτικού αρνητικού τεστ κορονοϊού από όλους όσους επιστρέφουν αεροπορικώς ή μέσω των χερσαίων συνόρων στη Γερμανία, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Τα τελευταία στοιχεία του επιδημιολογικού ινστιτούτου Robert Koch επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του υπουργού Υγείας για ενδεχόμενη πυροδότηση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας από ταξιδιώτες: Το 10% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη Γερμανία προέρχεται στο διάστημα τέλη Ιουνίου-μέσα Ιουλίου από ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Στις αρχές Ιουνίου το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 1%.

Στην Τυνησία: Ο νέος τυνήσιος αλ-Σίσι»: έτσι αποκαλούν οι εχθροί του σήμερα τον Κάις Σαΐντ, τον 63χρονο πρόεδρο της Τυνησίας, ο οποίος αποφάσισε την Κυριακή να αποπέμψει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, να παγώσει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες και να άρει την ασυλία των βουλευτών. Τον συγκρίνουν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2013, έτοιμος να πολεμήσει ανελέητα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κουρασμένος από τις καθυστερήσεις της δημοκρατίας, ερωτευμένος με τον στρατό και πρόθυμος να λογοκρίνει τον ανεξάρτητο Τύπο. Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίες κινήσεις του Σαΐντ θυμίζουν πολύ την πολιτική του πρώην τυνήσιου δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, ο οποίος ανατράπηκε από την Αραβική Ανοιξη τον Ιανουάριο του 2011 σχολιάζει ο Guardian. Ο ίδιος επιμένει πως δεν είναι «πραξικοπηματίας», πως ό,τι κάνει είναι σύμφωνο με τον νόμο και το Σύνταγμα – και η αλήθεια είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι του λαού τον στηρίζει. Το γεγονός, σε κάθε περίπτωση, ότι την Τυνησία τη βύθισε στη χειρότερη συνταγματική της κρίση μετά το 2011 ο Κάις Σαΐντ, ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου που μπήκε αργοπορημένα στην πολιτική, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ειρωνεία. Ήταν ο ίδιος που πρότεινε το περασμένο καλοκαίρι τον Μασίσι, έναν τεχνοκράτη πρώην υπουργό Εσωτερικών, για πρωθυπουργό, σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που αδυνατούσε να σφυρηλατήσει την οποιαδήποτε πλειοψηφία. Μετά τον διορισμό του, ωστόσο, ο Μασίσι επέλεξε να συμπήξει μία συμμαχία με πολλά κόμματα, μία εγγύηση για την αποφυγή μιας πρότασης μομφής. Ο Σαΐντ δεν τον συγχώρησε ποτέ για αυτή την «προδοσία». Αρνήθηκε λοιπόν, τον Ιανουάριο, να επικυρώσει τον διορισμό εννέα νέων υπουργών, στο πλαίσιο ανασχηματισμού, και έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος που θα οδηγούσε τη χώρα σε περισσότερους από οκτώ μήνες παράλυσης, με την υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση να εντείνεται: η Τυνησία των 12 εκατομμυρίων κατοίκων μετράει ήδη 18.000 νεκρούς από Covid-19, μόλις 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν.

Για Τυνησία – Ε.Ε: Η Ε.Ε ζήτησε από την Τυνησία να αποκαταστήσει τη λειτουργία της Βουλής και να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα δύο μέρες μετά την αποπομπή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο, Καϊς Σαϊντ, που κατηγορείται πλέον για «πραξικόπημα». Ωστόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έθεσαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποια θα είναι τα μέτρα σε περίπτωση που ο Σαϊντ αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ΕΕ, αναφέρει το Politico. Η Τυνησία έχει τραβήξει την προσοχή της Ε.Ε καθώς ήταν το μοναδικό έθνος που προχώρησε σε συνταγματική δημοκρατία μετά την Αραβική Άνοιξη και ως τώρα δεν έχει απασχολήσει την Ε.Ε σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «οι δημοκρατικές βάσεις της Τυνησίας, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και στο σύνταγμα θα πρέπει να διατηρηθούν και να ανταποκριθούν στις ευχές και τις προσδοκίες του λαού της Τυνησίας».

Για Βαλκάνια – Μίνι Σένγκεν: Οι ηγέτες της Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν στους FT ότι θα προχωρήσουν τα σχέδιά τους για ελεύθερες μετακινήσεις ανθρώπων και υπηρεσιών μεταξύ των χωρών τους και πως τις λεπτομέρειες της πρότασής τους θα τις αποκαλύψουν την Πέμπτη. Αφορμή για τις κινήσεις αυτές δεν ήταν άλλη από την καθυστέρηση της Ε.Ε να προχωρήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο εκ των τριών. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια κόπωση σε ο,τι αφορά τη διεύρυνση στην Ε.Ε» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για εμάς, τους λαούς μας και πως να επεκτείνουμε τις αγορές μας». Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ στο μεταξύ δήλωσε ότι «η Ε.Ε δεν τηρεί τις υποσχέσεις της». Η ζώνη “mini-Schengen” αναμένεται να εφαρμοστεί έως το τέλος του χρόνου δήλωσε ο Βούτσιτς με την ελπίδα να συμπεριλάβει το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Στην Ουγγαρία: Περίπου χίλιοι ούγγροι πολίτες συμμετείχαν προχθές σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν μετά τις καταγγελίες πως χρησιμοποίησε το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group για να κατασκοπεύει παράνομα ερευνητές δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, δικηγόρους και άλλους επικριτές της αναφέρει το Politico. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μουσείο της Βουδαπέστης που είναι αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού και έκαναν πορεία ως τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το λογοπαίγνιο «Βικτάτορας». Η ουγγρική κυβέρνηση, σε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση για πολλά και διάφορα ζητήματα που άπτονται του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις καταγγελίες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα