back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα αποτσίγαρα βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον

Διαβάστε επίσης

Με σύνθημα «Τα αποτσίγαρα δεν είναι ένα μικρό σκουπίδι, αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πραγματοποιεί εκστρατεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με σειρά δράσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Στη χώρα μας απορρίφθηκαν περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα (3.500 τόνοι, επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2018), με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά να καταλήγουν άμεσα στο περιβάλλον.

«Η ρύπανση που προκαλούν τα αποτσίγαρα είναι για ένα θέμα που δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής» αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλης Φιλόπουλος. «Τα αποτσίγαρα αποτελούνται από δύο μέρη: από το φίλτρο και από τον καπνό που δεν κάηκε. Το άκαυστο μέρος του καπνού περιέχει όλες τα επιβλαβή συστατικά του τσιγάρου, καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα. Επίσης το φίλτρο του τσιγάρου είναι φτιαγμένο από οξική κυτταρίνη, ένα πλαστικό που δεν είναι βιοδιασπώμενο, ίδιο με αυτό που φτιάχνονται οι πλαστικοί σκελετοί των γυαλιών, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και μετά αποσυντίθεται σε πλαστικές μικροίνες. Το ίδιο ισχύει και για το αποτσίγαρο των συσκευών θερμαινόμενου καπνού».

«Τα αποτσίγαρα αποτελούν τον κύριο ρυπαντή των παραλιών» τονίζει ο κ. Φιλόπουλος. «Το 36% των συλλεχθέντων απορριμμάτων στις παραλίες είναι αποτσίγαρα, τα οποία καταλήγουν ως τροφή σε πτηνά και ψάρια αλλά και μικρά παιδιά κινδυνεύουν να τα μασήσουν ή να τα καταπιούν, ευτυχώς δεν έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά δηλητηρίασης. Πραγματοποιούμε και φέτος αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τη βοήθεια της Antipollution και του «Ιδρύματος Ντέπι Βασιλειάδη», και απευθύνουμε παράκληση προς τους πολίτες να μη πετούν τα αποτσίγαρα στις παραλίες ή στους δρόμους και τα πάρκα των πόλεων καθώς η απόρριψή τους στο περιβάλλον έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις.

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο της εκστρατείας στήθηκε ένα σκιερό ξύλινο κιόσκι με μεγάλα τασάκια στην παραλία Α΄ Αλιπέδου του Αλίμου προσφέροντας κίνητρο στους καπνιστές αλλά και έναυσμα στους δήμους της χώρας να εγκαταστήσουν παρόμοια κιόσκια, μια ενέργεια πολύ διαδεδομένη σε άλλες χώρες.

Παράλληλα θα στηθούν μεγάλες ενημερωτικές σημαίες στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ενώ θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία αναδιπλώνονται και γίνονται τασάκια σε παραλίες της χώρας, όπου έχει παραρτήματα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα