back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Μπούκας: Η περίπτωση Αντετοκούνμπο αναδεικνύει το ανέφικτο που έγινε πράξη και το πρόβλημα των μεταναστών δεύτερης γενιάς

Διαβάστε επίσης

Είναι κάποιοι ωραίοι, εμπνευσμένοι τρελοί που αλλάζουν τα δεδομένα, τις ιστορίες και τη μοίρα των ανθρώπων. Ένας από αυτούς, ο δικηγόρος διαμεσολαβητής Δημήτρης Μπούκας, με εξειδίκευση στην τραπεζική διαμεσολάβηση και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που μίλησε στον Αθήνα 984 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Στη δική του επίμονη προσπάθεια, κόντρα σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, εμπόδια και νομοθετικά κενά, οφείλεται η επιτυχής ολοκλήρωση του ανέφικτου. Μιας Οδύσσειας για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στο «παιδί από τα Σεπόλια» που έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα σε ένα υπόγειο στη καρδιά της Αθήνας και έφτασε στην κορυφή του NBA βάζοντας τρίποντο στα όνειρά του και στις ελπίδες όλων των παιδιών μεταναστών.

Ωστόσο, η τεράστια επιτυχία του “Greek Freak” ανέδειξε ένα πρόβλημα χιλιάδων παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς, τα οποία γνωρίζουν ως πατρίδα την Ελλάδα, αλλά εκείνη δεν τα αναγνωρίζει. Επειδή δεν είναι εύκολες οι διαδικασίες ανανέωσης των αδειών διαμονής και απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας. Ούτε και το 2013. Τότε που στο απολυτήριο του σχολείου του Γιάννη, δίπλα από την ένδειξη υπηκοότητα αναγραφόταν η λέξη αλλοδαπός, αντί του σωστού άπατρις ή ανιθαγενής, με την έννοια ότι δεν έχαιρε της υπηκοότητας κάποιου κράτους.

«Η σημασία του ανέφικτου που έγινε πραγματικότητα δεν έγκειται μόνο στο ότι ο Γιάννης πήρε την ελληνική ιθαγένεια. Ήταν ότι πήρε διαβατήριο και πιστοποιητικά για να ταξιδέψει έξω από τη χώρα. Τότε που βρισκόταν μια ανάσα από την αναχώρηση στις ΗΠΑ, χωρίς ακόμα να γνωρίζει τη θέση κατάταξής του στο ντραφτ του ΝΒΑ και την επιλογή του από τους Μιλγουόκι Μπάκς.
Στο ξεκίνημά του με την ομάδα του Φιλαθλητικού, στην Α2 κατηγορία του μπάσκετ έπρεπε να κάνει πολλά ταξίδια για αγώνες εκτός Αθηνών, που ελλείψει πιστοποιητικών δεν μπορούσε να τα κάνει, καθώς δεν γινόταν να ταξιδέψει με αεροπλάνο. Αναγκαζόταν να ταξιδεύει 10 ώρες με το πλοίο ως την Κρήτη ή με το αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού, για να παίξει κατάκοπος. Απλά, μικρά πράγματα, που ήταν τότε για εκείνον και άλλους ανυπέρβλητα», λέει ο κ Μπούκας.

Βάσει της νομοθεσίας όλοι οι γονείς ανηλίκων παιδιών μεταναστών καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις ιθαγένειας. Και ταυτόχρονα να ξεπεράσουν το εμπόδιο της εκμετάλλευσης για να αποκτήσουν εργασιακά ένσημα, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αποδείξουν τη μόνιμη διαμονή τους στη χώρα μας.

Βέβαια, η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στη προσπάθεια να βοηθήσει τα αδέλφια Θανάση και Γιάννη Αντετοκούνμπο, τους είχε εξασφαλίσει άτυπη μπασκετική ιθαγένεια για να αγωνίζονται με την εθνική ομάδα της κατηγορίας τους σε φιλικά, αλλά μόνο εντός Ελλάδος.

Τελικά, τον Μάιο του 2013 τα δύο αδέρφια κατάφεραν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο και να γίνουν και επίσημα Έλληνες πολίτες με υπουργό Εσωτερικών τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, Γενικό Γραμματέα τον νυν υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο και ενώ η πρόταση από το NBA είχε έλθει, ασκώντας επιπλέον πίεση.

«Είναι γνωστό ότι η κοινωνία προηγείται της δικαιοσύνης και οι νόμοι έρχονται να καλύψουν μετά τα κενά» επισημαίνει ο γνωστός δικηγόρος.
Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έτσι πείστηκαν οι ίδιοι και οι προπονητές τους πως δεν ήταν μια προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας να καπηλευτεί την όποια διαγραφόμενη επιτυχία. Γιατί «ο Γιάννης και τα αδέλφια του είχαν στο πλευρό τους μια δεμένη οικογένεια βασισμένη σε αξίες.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα