back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ε. Κύργια: Το Ολυμπιακό πνεύμα δεν έχει να κάνει μόνον με τον αθλητισμό. Αφορά την άμιλλα, την ισότητα και τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον

Διαβάστε επίσης

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια στον Αθήνα 984 για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Τι είπε στην ειδική αθλητική εκπομπή ΑΘΗΝΑ ΤΟΚΙΟ ΣΕ 90 ΛΕΠΤΑ με τους Στέφανο Λεμονίδη και Διονύση Δελλή για τη σύγκριση με τους δικούς μας Αγώνες το 2004, τις αναφορές των Ιαπώνων στην πανδημία και το πως επούλωσαν με οδηγό την αλληλεγγύη τις πληγές από τον μεγάλο σεισμό του 2011 και το τσουνάμι που δοκίμασαν τις αντοχές της χώρας των ανθισμένων κερασιών.

Η Έρι Κύρια συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ως υπεύθυνη των τελετών απονομής μεταλλίων στο στίβο και στο ποδόσφαιρο ανδρών, όπως και της τελετής έναρξης και λήξης. Και έχει καλή επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα, λόγω της γνώσης της ιαπωνικής γλώσσας. «Ηταν μια τελετή λιτή, μινιμαλιστική και κυρίως απολύτως αντιπροσωπευτική της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο πάντως δεν συγκρίνεται με την τελετή έναρξης της Αθήνας, το 2004» λέει.

Σε όσους θα έλεγαν πως το επίτευγμα της ελληνικής διοργάνωσης και της έμπνευσης του Δημήτρη Παπαϊωάννου έχουν να κάνουν και με την απεύθυνση σε ένα ενθουσιώδες κοινό, μια δυνατότητα που δεν υπήρχε φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, απαντά πως ούτως ή άλλως, η τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ένα τηλεοπτικό γεγονός.

«Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις στις χώρες διοργάνωσης των Αγώνων για να αντιληφθείς τα συναισθήματα που προκαλούν. Από παιδί ένοιωθα μεγάλη συγκίνηση και τιμή παρακολουθώντας τις εικόνες μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Είναι ένα γεγονός που ενώνει όλο τον κόσμο. Και έχει μεγάλη σημασία για τους ίδιους τους αθλητές που ακόμα και χωρίς κοινό, όπως στο Τόκιο, δεν παύουν να παλεύουν για τους στόχους τους και για να κατακτήσουν νέα ρεκόρ.»

Στα περισσότερο αναγνωρίσιμα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης στο Τόκιο συγκαταλέγεται για την Έρι Κύργια, η μουσική που επιλέχθηκε. «Ακούστηκε ένα χαρακτηριστικό τραγούδι των εργατών, παραπέμποντας σε μυρωδιές από το Ιαπωνικό χώμα. Είναι κάτι τόσο ξεχωριστά διακριτό στους Ιάπωνες όσο σε εμάς ο ήχος από τα δημοτικά τραγούδια.
Και ενδεικτικό της οικολογικής τους συνείδησης ήταν το υδρογόνο που επιλέχθηκε ως φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο για την αφή της ολυμπιακής φλόγας. Από τα πολύ σημαντικά μηνύματα που μπορούν να περάσουν μεμιάς σε δισεκατομμύρια αποδέκτες στον πλανήτη. Όπως και η πρωτοβουλία τους να συνοδεύονται οι σημαίες των χωρών από έναν άντρα και μια γυναίκα, υπογραμμίζοντας την ισότητα των φύλων. Γιατί το Ολυμπιακό πνεύμα δεν έχει να κάνει μόνον με τον αθλητισμό. Κυρίως αφορά την άμιλλα, την ισότητα και τον αγώνα διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα