back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Π. Γερουλάνος: Να δοθούν κίνητρα στα σχολικά κυλικεία ώστε να προσφέρουν σωστή διατροφή στους μαθητές

Διαβάστε επίσης

Για την αναγκαιότητα μιας ενιαίας πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι σχολικές Επιτροπές σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων, ένα ζήτημα το οποίο, άλλωστε, έχει θέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Είσαι εσύ», κ. Παύλος Γερουλάνος.

Στέλνοντας το μήνυμα ότι «η πολιτική παίρνει αξία μόνο όταν δίνει αξία στον άνθρωπο και στην κοινωνία», ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί αξία στον μαθητή.

«Το τι τρώει ένα παιδί έχει να κάνει με την υγεία του. Από νεότερες μελέτες, προκύπτει ότι η ποιότητα της διατροφής σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα ενός παιδιού να παρακολουθήσει το μάθημα. Αυτό μας κάνει να θεωρούμε ότι η ποιότητα της τροφής είναι ταξική υπόθεση. Δηλαδή, τα παιδιά τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σιτιστούν καλά δεν αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα υγείας αλλά δυσκολεύονται και να παρακολουθήσουν το μάθημα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρέπει να δοθούν κίνητρα στα κυλικεία ώστε να προσφέρουν σωστή διατροφή στους μαθητές και όχι προϊόντα δευτερεύουσας θρεπτικής αξίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ώστε τα κυλικεία του Δήμου να γίνουν πρότυπα.

Τόνισε ότι τα κυλικεία θα πρέπει να προμηθεύονται τα προϊόντα τους από Έλληνες παραγωγούς ώστε να υποστηριχθούν και εκείνοι και ταυτόχρονα να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κυλικείων και των παραγωγών.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός των delivery τα οποία – όπως χαρακτηριστικά είπε – «πάνε και έρχονται στα σχολεία» και κυρίως να υπερκεραστεί το έλλειμμα ενημέρωσης «εάν θέλουμε τα παιδιά να επιλέγουν τις τροφές που είναι ωφέλιμες για την υγεία τους».

Και πρόσθεσε: «Βάζουμε υψηλούς στόχους για τα σχολικά κυλικεία καθώς πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία των παιδιών μας. Η μετάβαση σε ένα πρότυπο κυλικείο διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Αν το μόνο που έχουμε να θυσιάσουμε είναι ένας χρόνος ενοικίου για να κάνουμε τα κυλικεία μας πρότυπα, είναι κάτι που αξίζει τον κόπο προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να είναι πιο υγιή αλλά και να μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα καλύτερα».

Πάντως στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη διατροφή στα σχολεία, απόψε στο 57ο Λύκειο Αμπελοκήπων, θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση ενώ θα ξεκινήσει και μια ανάλογη εκστρατεία ώστε «να ενημερωθούν Σύλλογοι Γονέων και Διευθυντές Σχολείων για το τι θα πρέπει να προσέξουν στη διατροφή των παιδιών και πως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από τα πρότυπα κυλικεία».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα