back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ρίχνονται στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω αναζωπύρωσης της επιδημίας της covid-19 στις ΗΠΑ, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, ολοένα και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, απορρίπτοντας τις θεωρίες συνωμοσίας.

Εδώ και πολλές εβδομάδες στις ΗΠΑ παρατηρείται άνοδος των σοβαρών περιστατικών covid-19 και των θανάτων λόγω της νόσου, κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.

Καθώς το ρήγμα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δεν σταματά να αυξάνεται, το θέμα των εμβολίων κατά της covid-19 αποτελεί νέο ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περισσότεροι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με αυτούς των Ρεπουμπλικάνων.

Επί πολλούς μήνες κάποιοι συντηρητικοί, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την παρέμβαση του κράτους στις ατομικές ελευθερίες, πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ κατά των εμβολίων της covid-19.

Ωστόσο τώρα άλλοι αυξάνουν τις προσπάθειες να πείσουν τους κατοίκους συντηρητικών πολιτειών –όπως το Άρκανσο, η Φλόριντα και το Μιζούρι– να εμβολιαστούν, την ώρα που παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού.

Χθες Πέμπτη ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Στιβ Σκαλίς, ένωσε τη φωνή του με αυτή άλλων 18 βουλευτών του κόμματος που είναι γιατροί στο επάγγελμα, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη (στο εμβόλιο), το έχω κάνει και ο ίδιος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο βουλευτής από τη Λουιζιάνα, που εμβολιάστηκε αυτή την εβδομάδα αφού δίσταζε επί μήνες, εξήγησε: «Με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα ήθελα να έχω μια επιπλέον προστασία».

Η Μαριανέτ Μίλερ- Μικς, μια γιατρός που έχει εκλεγεί βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, έχει εμφανιστεί σε πολλά διαφημιστικά μηνύματα που καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν στην περιφέρεια όπου εκλέγεται στην Άιοβα.

Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Μέρφι, επίσης γιατρό και βουλευτή, «δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός εδώ (στη Βουλή) που να μην θέλει να εμβολιαστούν οι πολίτες».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τις εκκλήσεις και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ρεπουμπλικανών, όπως του επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο οποίος την Τρίτη απευθύνθηκε στους Αμερικανούς λέγοντάς τους: «Προς όλους όσοι είναι έτοιμοι να ακούσουν: εμοβλιαστείτε». Ο ίδιος ζήτησε από τους πολίτες να αγνοήσουν «τις καταφανώς λανθασμένες συμβουλές που κυκλοφορούν».

Αυτές οι συμβουλές, που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς, έχουν οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανούς να αρνηθούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

«Αρκετοί άνθρωποι πέθαναν»

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες, κάποιοι από τους οποίους αντιμετώπισαν με εχθρότητα τα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν αρχίσει να καλούν τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.

Στο Άρκανσο, ένα από τα επίκεντρα του κύματος αυτού της επιδημίας, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Έισα Χάτσινσον πραγματοποίησε περιοδεία στην πολιτεία ζητώντας από όσους διστάζουν να αλλάξουν γνώμη για τα εμβόλια κατά της covid-19. «Το εμβόλιο κρατά στη ζωή τους ανθρώπους», τόνισε.

Κάποιοι παρουσιαστές της τηλεόρασης που εργάζονται σε συντηρητικά μέσα επίσης έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση, αν και τα μηνύματά τους είναι συχνά πιο ήπια ή έμμεσα.

Στο Fox News, το μεγαλύτερο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ που κατηγορείται ότι στήριζε επί μήνες το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο παρουσιαστής Σον Χάνιτι έκανε στροφή 180 μοιρών, αφού στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τον κορονοϊό «απάτη».

«Δεν μπορώ να το επαναλάβω αρκετά. Αρκετοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, δεν χρειαζόμαστε άλλους νεκρούς», υπογράμμισε στην εκπομπή του. «Πιστεύω στην επιστήμη των εμβολίων», πρόσθεσε.

Όμως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αρνούνται να δηλώσουν αν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Ο Ρόνι Τζάκσον, πρώην προσωπικός γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία και τώρα βουλευτής, προσπάθησε να αποδείξει ότι και Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί αρνούνται να αποκαλύψουν αν έχουν εμβολιαστεί.

Ζήτησε από μέσα ενημέρωσης να ρωτήσουν τους Δημοκρατικούς αν έχουν εμβολιαστεί, όμως ένας δημοσιογράφος του απάντησε ότι το 100% των Δημοκρατικών βουλευτών έχουν ανακοινώσει ότι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της covid-19.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στα εμβόλια, προκαλώντας πονοκέφαλο στα στελέχη του κόμματος.

Το Twitter ανέστειλε αυτή την εβδομάδα προσωρινά τον λογαριασμό της βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, ένθερμης υποστηρίκτριας του Τραμπ, επειδή έγραψε ότι «χιλιάδες θάνατοι συνδέονται με τα εμβόλια» κατά της covid-19 και ότι ο κορονοϊός δεν είναι επικίνδυνος για τους υγιείς ανθρώπους κάτω των 65 ετών. Δύο ψευδείς ισχυρισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα