back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΝΕΚΑ ΠΡΟΣΠΟΙΗΤΗΣ ΑΠΑΘΕΙΑΣ 23-07-2021

Διαβάστε επίσης

Ο Ιωάννης Κωλέττης γεννήθηκε στο χωριό Συρράκο περίπου το 1780. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και στη συνέχεια στο διπλανό χωριό, τους Καλαρρύτες.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών μετέβη στα Ιωάννινα υπό την προστασία του πλούσιου θείου του, Γεωργίου Τουρτούρη.

Στα Ιωάννινα συνέχισε τις σπουδές του και ο θείος του τον έστειλε στην Ιταλία, για να σπουδάσει ιατρική. Μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στην πόλη των Ιωαννίνων και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού. *

Η φήμη του νεαρού ιατρού εξαπλώθηκε γρήγορα στην πόλη και σύντομα έγινε ο προσωπικός γιατρός του Μουχτάρ πασά, γιου του Αλή.

Μόλις ο Αλής πολιορκήθηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα, διέφυγε από τα αποκλεισμένα Ιωάννινα με τη βοήθεια του Στουρνάρη και του Καραϊσκάκη. Στην πρώτη Εθνοσυνέλευση εμφανίστηκε ως πληρεξούσιος των επαναστατημένων Ηπειρωτών.

Η άνοδός του ήταν ταχεία.

Την 15η Ιανουαρίου του 1822 διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών. Λίγο μετά ανέλαβε και επίτροπος στρατιωτικών.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής του Δράμαλη στην Πελοπόννησο, είχε σταλεί μαζί με το χερσαίο στράτευμα και στόλος με προμήθειες.

Οι Γάλλοι μόλις έμαθαν ότι πλησιάζει ο στόλος απέστειλαν αξιωματικό να ενημερώσει την κυβέρνηση για τον επερχόμενο κίνδυνο.

Η κυβέρνηση απέστειλε τον Κωλέττη, ο οποίος στο άκουσμα των ειδήσεων έμεινε ανέκφραστος μπροστά στον Γάλλο, ο οποίος συμβούλευσε τους Έλληνες να δηλώσουν υποταγή.

Ο Κωλέττης με ψυχραιμία απάντησε στην προτροπή: «δεν επέμψαμεν τους στόλους μας εις απόκρουσιν του εχθρού, ίνα ελκύσωμεν τούτον εις τον Αργολικόν κόλπον και κατακαύσωμεν αθρώον δια των τριάκοντα πέντε πυρπολικών μας».**

Η τουρκική αρμάδα ειδοποιήθηκε από τους Γάλλους και δεν τόλμησε να εισέλθει στον Αργολικό κόλπο. Η στρατιά του Δράμαλη στερήθηκε τα εφόδια. Ένεκα της προσποιητής απάθειας του Ιωάννη Κωλέττη.

Πηγές: *ΜΠΕΝΕΚΟΣ. Γ. , «ΚΩΛΕΤΗΣ» (Αθήνα 1961, εκδ. Κυψέλη) σελ. 28

** ΓΟΥΔΑΣ.Α. , «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ» (Αθήνα 1874, τόμος: στ΄) σελ. 246-249

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα