back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ειρ. Σαρίογλου: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συμβάλει στο να ξαναβρεί το Καστελλόριζο τη θέση που του αξίζει σε πολιτιστικό επίπεδο

Διαβάστε επίσης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που θα διεξαχθεί φέτος από 22-29 Αυγούστου, πρόκειται να μεταμορφώσει το πανέμορφο νησί στην άκρη του Αιγαίου σε επίκεντρο ποικίλων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Στο ακριτικό νησί θα βρεθούν καταξιωμένοι σκηνοθέτες και δημιουργοί εγνωσμένου κύρους οι οποίοι απαρτίζουν την κριτική επιτροπή ενώ θα παρουσιαστούν 27 ντοκιμαντέρ από 17 διαφορετικές στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Επίσης, 16 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων και ξένων δημιουργών θα προβληθούν στο Πανόραμα.

Διοργανωτής και εμπνευστής του Φεστιβάλ είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) το οποίο ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών-ερευνητών και σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 45.000 φίλους/μέλη από όλη την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κ. Ειρήνη Σαρίογλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και πολλές από τις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις της έχουν έντονο το «άρωμα» της 200ης επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 50% της διοργάνωσης είναι το Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ στο Καστελλόριζο.. Το υπόλοιπο 50% αφορά σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνουμε για τα παιδιά του Καστελλορίζου παράλληλα με το Φεστιβάλ καθώς στόχος μας είναι να προάγουμε το ”εμείς” και όχι το ”εγώ”. Αυτό το ”εμείς” έχει τεράστια σημασία, είναι τρόπος ζωής από τότε που υπάρχουμε, από τον ‘Ομηρο. Άλλωστε, ο πολιτισμός πάντα ενώνει. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι μας στέλνουν πολλοί καταξιωμένοι Τούρκοι δημιουργοί ταινίες τους και μάλιστα αρκετές εξ αυτών έχουν βραβευτεί».

Επισήμανε δε, ότι το Φεστιβάλ συμβάλει ουσιαστικά στο να ξαναβρεί το Καστελλόριζο τη θέση που του αξίζει και σε πολιτιστικό επίπεδο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα