back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Πεκίνο απορρίπτει τα σχέδια του ΠΟΥ για μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Η Κίνα απέρριψε σήμερα την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προχωρήσει σε μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού στην ασιατική χώρα όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της covid-19 στα τέλη του 2019.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα να διεξαχθεί μια δεύτερη φάση της έρευνας στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.

Η πρόταση αυτή αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη», δήλωσε ο Ζενγκ Γισίν, ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους.

Ο Ζενγκ δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν διάβασε για πρώτη φορά το σχέδιο του ΠΟΥ, διότι αναφέρει ως πιθανή προέλευση του κορονοϊού την ενδεχόμενη παραβίαση των πρωτοκόλλων σε ένα κινεζικό εργαστήριο.

Ο Τέντρος είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί.

Ο Ζενγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευθούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Ελπίζουμε ο ΠΟΥ να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις», επεσήμανε ο Κινέζος υφυπουργός.

Η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, τόνισε.

Τα πρώτα γνωστά κρούσματα της covid-19 εμφανίστηκαν στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα στους ανθρώπους τα οποία πωλούνταν ζωντανά σε αγορά της πόλης.

Η θεωρία της προέλευσης του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο, την οποία υποστήριζε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αν και στο παρελθόν δεν έχει θεωρηθεί βάσιμη από τους επιστήμονες.

Τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο θέμα της προέλευσης του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν αντικρουόμενες θεωρίες, ανάμεσά τους και το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο στην Κίνα.

Ένας από τους υπευθύνους του ινστιτούτου ιολογίας της Ουχάν, ο Γουάν Ζιμίνγκ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι στα εργαστήριά του δεν υπήρξε «καμία διαρροή» ή «ατύχημα».

Αντίθετα οι κινεζικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κατηγορούν συχνά το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ στις ΗΠΑ. Το εργαστήριο, που βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον, ασχολείται με την έρευνα κατά της τρομοκρατίας με βιολογικά όπλα.

Ο Ζενγκ καθώς και άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι από την Κίνα ζήτησαν από τον ΠΟΥ να επεκτείνει τις έρευνές του για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού και σε άλλες χώρες.

«Πιστεύουμε ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο Λιάνγκ Ουανιάν, ο Κινέζος επικεφαλής της κοινής αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στα ζώα, κυρίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων.
Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα