back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η πανδημία που αδειάζει τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, το σκάνδαλο παρακολουθήσεων μέσω του ισραηλινού λογισμού καθώς επίσης και το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Β. Όρμπαν είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Κυρίαρχο θέμα είναι η έλλειψη βασικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι Times αναφέρουν ότι τα σούπερ μάρκετ απολογήθηκαν για την έλλειψη αγαθών στα καταστήματά τους λόγω δυσκολιών στην αλυσίδα προμηθειών που προκλήθηκε από την αυτό-απομόνωση αρκετών υπαλλήλων και οδηγών. Αναφέρουν παράλληλα ότι όλες οι μεγάλες αλυσίδες Tesco, Waitrose και Sainsbury’s παραδέχθηκαν το πρόβλημα που περιγράφεται ως η «τέλεια καταιγίδα» καθώς χιλιάδες μέλη του προσωπικού τους αναγκάστηκαν σε αυτό-απομόνωση.

Η Daily Mail έχει στο πρωτοσέλιδό της άδεια ράφια σούπερ μάρκετ και ζητά από τον πρωθυπουργό να αναλάβει δράση για το σοκαριστικό αυτό γεγονός χαρακτηρίζοντας το “pingdemic”. Αναφέρει μάλιστα ότι οι πολίτες σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να αγοράσουν κρέας, λαχανικά και άλλα φρέσκα προϊόντα. Αναφέρει παράλληλα ότι 1,7 εκατομμύρια υπάλληλοι είναι σε καραντίνα επισημαίνοντας πως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας είναι σε καραντίνα αλλά και ο αρχηγός των Εργατικών.

Για Brexit: Όχι στην επαναδιαπραγμάτευση: Οι Βρυξέλλες απέρριψαν την προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Λονδίνο απείλησε να αναστείλει μέρος της συμφωνίας για το Brexit εάν η Ε.Ε δεν συμφωνήσει με τους νέους κανόνες εμπορίου για την Ιρλανδία, αναφέρει το Politico.

Για Nord – Stream 2: ΗΠΑ και Γερμανία πέτυχαν συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream 2. Η Ουάσιγκτον απέσυρε την αντίθεσή της με την προϋπόθεση ότι το Βερολίνο θα επενδύσει στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών και πως το Κίεβο θα λάβει ετήσια τέλη μεταφοράς από τη Ρωσία, αναφέρουν οι FT.

Στην Ουγγαρία: Ως έναν βολικό αντιπερισπασμό περιέγραφαν χθες πολλοί παρατηρητές το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Ορμπαν στην Ουγγαρία γύρω από τον επονείδιστο νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους: ένας τρόπος να απαντήσει στη νέα διαδικασία επί παραβάσει που κίνησαν σε βάρος της Βουδαπέστης οι Βρυξέλλες, ρωτώντας μεταξύ άλλων τους Ούγγρους πολίτες αν δέχονται «να μιλάει το σχολείο για τη σεξουαλικότητα στα παιδιά τους χωρίς τη συναίνεσή τους» ή αν στηρίζουν την «άνευ περιορισμών παρουσίαση σε ανηλίκους μιντιακού περιεχομένου σεξουαλικού χαρακτήρα που επηρεάζει την ανάπτυξή τους» αναφέρουν οι FT.

Για Pegasus: Στη «σκιά» του σκανδάλου παρακολουθήσεων μέσω του ισραηλινού λογισμού Pegaus oι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη στο όνομα των 180 και πλέον δημοσιογράφων, ανάμεσά τους στελέχη των Financial Times, New York Times, El Pais, Le Monde και των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων που συμπεριλαμβάνονται στην ίδια λίστα ως «άτομα ενδιαφέροντος» κάποιας από τις 10 χώρες οι οποίες πιστεύεται ότι ήταν πελάτες της NSO. Στο Ισραήλ, πάλι, η κυβέρνηση φέρεται να συνέστησε μια διυπουργική «ομάδα δράσης» προκειμένου να «ερευνήσει» τις καταγγελίες – και να διαχειριστεί τον αντίκτυπο. Όσο για τον Βίκτορ Ορμπαν, τον Ούγγρο πρωθυπουργό που χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την έρευνα, το λογισμικό Pegasus στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει στα ΜΜΕ, αυτός αντεπιτέθηκε όπως μόνο εκείνος ξέρει… Η λίστα των 50.000 εν δυνάμει στόχων πιθανής παρακολούθησης που διέρρευσε και την οποία ανέλυσαν οι εταίροι του Pegasus project περιλαμβάνει, εκτός από δημοσιογράφους, δικηγόρους και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 14 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ανώτερους πολιτικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και στρατιωτικούς από συνολικά 34 χώρες. Στη λίστα βρέθηκε το 2018, με πρωτοβουλία των ΗΑΕ, και ο αριθμός τηλεφώνου του Πάβελ Ντούροφ, του γεννημένου στη Ρωσία δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram. Οπως επισημαίνει o Guardian, η έρευνα διαπίστωσε στενές σχέσεις ανάμεσα στη NSO και το ισραηλινό κράτος, το 2017 μάλιστα δόθηκε στην εταιρεία ρητή άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιχειρήσει πώληση των εργαλείων παρακολούθησής της στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που φέρεται ότι ξεπέρασε τελικά τα 55 εκατομμύρια δολάρια. Και οι 10 όμως χώρες που φέρεται ότι χρησιμοποιούν το Pegasus, ανάμεσά τους η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απολαμβάνουν εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ ή διπλωματικούς δεσμούς που έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ίδια η NSO επιμένει πως τα εργαλεία της πωλούνται μόνο κατόπιν προσεκτικών ελέγχων σε στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών αποκλειστικά για χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών. Οι αποκαλύψεις της έρευνας, ωστόσο, εντείνουν τις ανησυχίες πως η ισραηλινή κυβέρνηση διευκόλυνε την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο παραχωρώντας στη NSO άδειες εξαγωγής του Pegasus. Εγείρονται επίσης ερωτήματα για το κατά πόσο είχαν πρόσβαση οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στις πληροφορίες που συγκέντρωναν οι πελάτες της NSO – αν και τόσο το ισραηλινό κράτος όσο και η ισραηλινή εταιρεία παρακολούθησης το αρνούνται κατηγορηματικά. Σε κάθε περίπτωση, η ισραηλινή πηγή που αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters τα περί σύστασης ειδικής διυπουργικής ομάδας χαρακτήρισε «αμφίβολο» το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές του επίμαχου λογισμικού παρακολούθησης.

Στο Βέλγιο: Η κρίση μετράει σχεδόν δύο μήνες: 476 μετανάστες χωρίς χαρτιά, πρωτίστως από τη Νότια Ασία και τη Βόρεια Αφρική, πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου στο Βέλγιο, ζητώντας να τους δοθούν άδειες διαμονής. Πολλοί από αυτούς ζουν στη χώρα εδώ και πέντε, ακόμα και δέκα χρόνια, κάποιοι ακόμα περισσότερο. Η ζωή τους ωστόσο έγινε ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία, υποχρεώνοντας πολλά καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις για τις οποίες εργάζονταν να κλείσουν – χωρίς να έχουν πρόσβαση, ελλείψει χαρτιών, στα κρατικά επιδόματα. Οι Αρχές αρνούνταν να υποχωρήσουν, από την περασμένη Παρασκευή ωστόσο και ενώ το Βέλγιο θρηνεί περισσότερους από 30 νεκρούς από τις πλημμύρες που υπέστη, τα τρία τέταρτα των απεργών πείνας ξεκίνησαν και απεργία δίψας, θέτοντας τη ζωή τους σε άμεσο πια κίνδυνο – και τη βελγική κυβέρνηση σε κίνδυνο κατάρρευσης. Δύο από τα επτά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Αλεξάντερ ντε Κρο, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, απειλούν να αποχωρήσουν από αυτόν αν χάσει τη ζωή του οποιοσδήποτε από τους μετανάστες, καταγγέλλοντας τον βέλγο πρωθυπουργό ως υπερβολικά άκαμπτο. Η μοναδική παραχώρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ο διορισμός ενός διαμεσολαβητή από τον υφυπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης Σάμι Μαχντί, καθώς και η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης», κοντά σε μια εκκλησία των Βρυξελλών, όπου έχουν βρει καταφύγιο κάποιοι από τους απεργούς πείνας, ώστε να μπορεί να βρει εκεί οποιοσδήποτε παράτυπος μετανάστης πληροφορίες για τα δικαιώματά του και τους τρόπους εξασφάλισης άδειας διαμονής. «Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε διαφορετική πολιτική για ανθρώπους που κατεβαίνουν σε απεργίες ή καταλαμβάνουν χώρους» διακήρυξε ο Μαχντί. «Υπάρχουν 150.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά στη χώρα μας και δεν θα ήταν δίκαιο να αντιμετωπίσουμε 400 ανθρώπους διαφορετικά». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οργάνωση που φροντίζει τόσο καιρό τους απεργούς πείνας σε δύο πανεπιστήμια και μια εκκλησία, προειδοποιεί πως ο θάνατός τους ίσως αποδειχθεί θέμα ημερών. «Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι ανησυχητικές και πολλοί από τους απεργούς βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου» προειδοποίησε από την πλευρά του τη Δευτέρα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ακραία φτώχεια Ολιβιέ ντε Σούτερ, καλώντας τη βελγική κυβέρνηση να προσφέρει προσωρινές άδειες διαμονής στους απεργούς μετανάστες.

Στην Ολλανδία: Εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν χθες στο Αμστερνταμ φόρο τιμής στον Πέτερ Ρ. Ντε Βρις, τον ολλανδό δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, αφήνοντας λουλούδια μπροστά στο καλυμμένο με τριαντάφυλλα φέρετρό του αναφέρει ο Guardian. Σε συνέχεια του κύματος συγκίνησης που κατέκλυσε τη χώρα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο κόσμος κλήθηκε να του πει το τελευταίο «αντίο» στο Βασιλικό Θέατρο Carré, στις όχθες του Αμστελ. Ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις πέθανε σε ηλικία 64 ετών την περασμένη Πέμπτη, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από σφαίρες στις 6 Ιουλίου στο Αμστερνταμ. Εθνικός «ήρωας», ήταν γνωστός στην Ολλανδία για τον ρόλο του σε πολλές ποινικές υποθέσεις. Δύο ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα, σε στενό κύκλο.

Στη Γερμανία: Σε 400 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η επείγουσα βοήθεια που θα διατεθεί άμεσα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας στη δυτική Γερμανία, αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο, ενώ περίπου έξι δισεκατομμύρια εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών. Ομοσπονδία και κρατίδια θα μοιραστούν το βάρος, όπως ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς αναφέρει η DW. «Θα υπάρξει άμεση βοήθεια τώρα», υποσχέθηκε ο Σολτς επαναλαμβάνοντας ότι η καταστροφή αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και η επακόλουθη οικονομική επιβάρυνση δεν πρέπει να χρεώνεται στους πολίτες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα