back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Γερμανίας-ΗΠΑ για τον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία για τον αμφιλεγόμενο γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 επετεύχθη ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε από κοινή δήλωση των δύο χωρών, οι οποίες συμφώνησαν να στηρίξουν την Ουκρανία και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, εάν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την προμήθεια του αερίου για να ασκήσει εκβιαστικά γεωπολιτική επιρροή.

“Εάν η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποίησει την ενέργεια ως όπλο ή εάν διαπράξει περαιτέρω ενέργειες κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα αναλάβει δράση σε εθνικό επίπεδο και θα ασκήσει πίεση για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένων κυρώσεων, με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών στην ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου και/ή άλλων τομέων που συνδέονται οικονομικά με αυτόν”, αναφέρει στη δήλωση το Βερολίνο.

Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Γερμανία δεσμεύθηκε να κάνει επενδύσεις στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα παρατείνουν τη μεταξύ τους συμφωνία για τράνζιτ του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. “Η Γερμανία δεσμεύεται να ασκήσει όλη τη δυνατή επιρρόη, προκειμένου να διευκολύνει την παράταση της συμφωνίας τράνζιτ ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία έως και δέκα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικού απεσταλμένου, με στόχο τη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν το δυνατόν γρηγορότερο και όχι αργότερα από την 1η Σεπτεμβρίου”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόκειται για στροφή στη στάση των ΗΠΑ, που επί μακρόν ήταν αντίθετες με τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί κατά 89% και το κόστος του έχει ήδη υπερβεί τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα διπλασιάσει τον όγκο αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού Nord Stream, που βρίσκεται σε λειτουργία από το 2011, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η κατασκευή του Nord Stream 2. Βέβαια, αυτό συνέβη ενώ η Ρωσία ήταν ακόμη μέλος της G8 και πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας και τη διένεξη με την Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η Μόσχα θα έχει τη δυνατότητα να διακόπτει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εν είδει μοχλού πίεσης, εάν ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού, καθώς θα αυξήσει τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ, παράλληλα, θα μπορεί να αποκλείει τις παραδοσιακές χώρες τράνζιτ κοντά στα σύνορά της, όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, που τίθενται κατά της κατασκευής του αγωγού, καθώς φοβούνται ότι θα υποβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για τις χώρες τράνζιτ, οι οποίες θα παρακαμφούν μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 31 Αυγούστου.

Δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή της με τον αμερικανό πρόεδρο, η γερμανίδα καγκελάριος είχε συναντηθεί στο Βερολίνο με το Ζελένσκι.

Ενόψει της ανακοίνωσης της συμφωνίας, η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την καγκελαρία. Στο επίκεντρο εκτός από τον αγωγό, βρέθηκε η εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ με στόχο την ειρηνική επίλυση της διένεξης στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, η ρωσική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόθεση της για εργαλειοποίηση του αγωγού και ρεπισημαίνει ότι τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο ρώσος πρόεδρος είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο στην κατασκευή του.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα