back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Αύριο η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο υποδομών

Διαβάστε επίσης

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε χθες ότι θα ορίσει τη διεξαγωγή μιας διαδικαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών οικονομικού ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για αύριο Τετάρτη.

O Σούμερ είπε ότι η αυριανή ψηφοφορία δεν απαιτεί από τους διαπραγματευτές της Γερουσίας να έχουν επιλύσει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και ότι οι ηγέτες των Δημοκρατικών που λαμβάνουν μέρος στη διακομματική ομάδα υποστηρίζουν την προσέγγιση που ακολουθεί ο ίδιος.

«Η κίνηση επί της διαδικασίας την Τετάρτη αφορά απλά την έναρξή της, εδώ στην ολομέλεια της Γερουσίας. Δεν είναι μία διορία για να αποφασιστεί η κάθε τελική λεπτομέρεια του νομοσχεδίου», δήλωσε ο Σούμερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ωστόσο, ο καθορισμός της ημέρας για την πραγματοποίηση της διαδικαστικής ψηφοφορίας κλιμακώνει την πίεση στους διαπραγματευτές της διακομματικής ομάδας, προκειμένου να βρουν τρόπους για τη χρηματοδότηση του νομοσχεδίου.

Από τη μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία κάλεσαν χθες τον Σούμερ να καθυστερήσει την προγραμματισμένη διαδικαστική ψηφοφορία, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξεύρεση τρόπων κάλυψης του οικονομικού κόστους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Ο Σούμερ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ενεργοποιούσε τη διαδικασία χθες, ώστε η Γερουσία να προχωρήσει αύριο στη διεξαγωγή της διαδικαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο, που έχει κεντρική θέση στην πολιτική ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους κατά την αυριανή ψηφοφορία, ώστε να προωθηθεί στη συνέχεια. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, ένας από τους ηγέτες της διακομματικής ομάδας, είπε ότι θα το καταψηφίσει στην περίπτωση που η κατάρτισή του δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα δε θα πρέπει να ψηφίσει για ένα νομοσχέδιο, πριν οι γερουσιαστές το διαβάσουν.

Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς, που είναι ένα από τα μέλη του Κογκρέσου που είχε εμπλοκή στις διακομματικές συνομιλίες για τις υποδομές, δήλωσε στο Reuters ότι η διορία του Σούμερ για την Τετάρτη φαίνεται να είναι πολύ φιλόδοξη, ακόμη και αν οι γερουσιαστές στη διακομματική ομάδα εξακολουθούν να δουλεύουν για την κατάρτιση του νομοσχεδίου.

«Είναι πιο σημαντικό να έχουμε ένα ποιοτικό νομοσχέδιο από το να φτάσουμε σε μία αυθαίρετη διορία, την οποία ο ίδιος έβγαλε στον αέρα», δήλωσε η Κόλινς για τον Σούμερ.

Ο γερουσιαστής Τζον Θουν που έχει τη δεύτερη ηγετική θέση στη Γερουσία για τους Ρεπουμπλικάνους παρότρυνε τον Σούμερ να καθυστερήσει την αυριανή ψηφοφορία αν η κατάρτιση του νομοσχεδίου δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

«Νομίζω ότι αν ο ίδιος προχωρήσει αυθαίρετα, πριν (οι διαπραγματευτές) έρθουν σε κάποια μορφή συμφωνίας, τότε, ναι, η διαδικασία θα επιβραδυνθεί, κάνοντας πιο δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας στο τέλος. Έτσι, ελπίζω ότι ο ίδιος θα το ξανασκεφτεί», δήλωσε ο Θουν στους δημοσιογράφους.

Ο γερουσιαστής τόνισε ότι «τα ζητήματα των πληρωμών απέχουν πολύ από τις τελικές ρυθμίσεις», αναφερόμενος στην εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης του νομοσχεδίου για τις υποδομές.

Οι βοηθοί του Σούμερ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού σχετικά με μία πιθανή καθυστέρηση.

Ο Σούμερ έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο για τις υποδομές εξελίσσεται σε δύο επίπεδα. Ξεχωριστά από το πρώτο διακομματικό επίπεδο, οι Δημοκρατικοί προχωρούν με ένα δεύτερο διαφορετικό νομοθετικό πακέτο για τις υποδομές, οικονομικού ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με τη χρήση μιας κοινοβουλευτικής τακτικής η οποία είναι γνωστή ως «συμβιβασμός».

Ο Μακόνελ έχει δηλώσει ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία που έχει ισάριθμη κατανομή εδρών θα ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου για τον κοινοβουλευτικό συμβιβασμό, εξέλιξη που σημαίνει ότι για να περάσει από την ολομέλεια θα πρέπει να ψηφιστεί από όλους τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Ωστόσο, το τεράστιο οικονομικό κόστος των δαπανών του νομοσχεδίου έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των μετριοπαθών Δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα