back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Το Πέρασμα του Μακελάρη» του Τζον Γουίλιαμς

Διαβάστε επίσης

«Εδώ, σε τούτη την κοιλάδα ψηλά στα βουνά, βίωνε το κομμάτι της ζωής του που μετρούσε για εκείνον».

Το 1873, ένας νεαρός από τη Βοστόνη, φοιτητής του Χάρβαρντ και γιος ιεροκήρυκα, εγκαταλείπει την πρότερη προδιαγεγραμμένη ζωή του και πηγαίνει στη Δύση. Μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι, φτάνει σε μια πόλη-ορμητήριο κυνηγών και εκεί αποφασίζει να επενδύσει σε ένα ματωμένο κυνήγι βουβαλιών στη δύσβατη περιοχή του Κολοράντο. Το ταξίδι αυτό θα σταθεί καθοριστικό για τη ριζική αλλαγή του κεντρικού ήρωα.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Γουίλιαμς κέρδισε τα τελευταία χρόνια τη μαζική ομόφωνη αναγνώριση κοινού και κριτικών, αυτή που ήρθε πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του το 1994. Με μόλις 4 μυθιστορήματα στο ενεργητικό του, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε και το «Πέρασμα του Μακελάρη» με χρονολογία έκδοσης το 1960. Μακριά από την πανεπιστημιούπολη και την αρχαία Ρώμη, σκηνικά δράσης των δύο διάσημων βιβλίων του «Στόουνερ» και «Αύγουστος», εδώ ο Γουίλιαμς χρησιμοποιεί τη φόρμα και τις συμβάσεις του αρχετυπικού αμερικάνικου είδους του γουέστερν για να απεικονίσει ένα αρχέγονο ταξίδι αναζήτησης του εαυτού. Και, μαζί, μια στοχαστική μελέτη για την ανακάλυψη της παντοτινής ανικανοποίητης πλευράς και την κρυμμένη μελαγχολία της ανθρώπινης φύσης, αέναα καταδικασμένης να συμμετέχει χωρίς να το θέλει στο μεγάλο απρόβλεπτο παιχνίδι που λέγεται ζωή.

«Πήγαινε ελεύθερος στην πεδιάδα, στον ορίζοντα της Δύσης που λες κι εκτεινόταν χωρίς διακοπή ίσαμε τον ήλιο που έδυε, και δεν μπορούσε να πιστέψει πως υπήρχαν εκεί πόλεις, μεγάλες και μικρές, τόσο σημαντικές ώστε η σκέψη τους να τον τριβελίζει. Είχε την αίσθηση πως όπου κι αν είχε ζήσει και όπου θα ζούσε από δω και πέρα, απομακρυνόταν σταθερά από τη μεγάλη πόλη, αποτραβιόταν στην άγρια φύση. Είχε την αίσθηση πως αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που θα μπορούσε να βρει στη ζωή του και σκεφτόταν πως όλα τα συμβάντα της παιδικής του ηλικίας και της νιότης του τον είχαν οδηγήσει εν αγνοία του σε τούτη εδώ τη στιγμή όπου ισορροπούσε, λίγο πριν από τη φυγή».

Το μυθιστόρημα «Το Πέρασμα του Μακελάρη» του Τζον Γουίλιαμς κυκλοφορεί σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου από τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα