back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλ. Χαρίτσης: Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για σημαντικούς τομείς της οικονομίας

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή το «πράσινο φως» που δόθηκε για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης από το Ecofin στις Βρυξέλλες βάσει του οποίου έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων αλλά και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δις ευρώ, ο Tομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, εξέφρασε μεταξύ άλλων, την ανησυχία του για το πως θα διαχυθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αυτό που μέχρι στιγμής έχουμε δει από την κυβέρνηση είναι μία λίστα έργων, προτάσεις για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίες δεν συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι η βιομηχανία ή ο αγροτικός τομέας», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο να αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας με τα χαρακτηριστικά που έχει η καθεμία, με τις δυσκολίες αλλά και με τις δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και «με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ασύμμετρα τόσο από την πανδημία όσο και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε».

Μάλιστα, αναφερόμενος στα παραδείγματα άλλων χωρών, σημείωσε:

«Έχουμε δει το σχέδιο της Γαλλίας, το οποίο έχει στον πυρήνα του την περιφερειακή διάσταση και τη διάδοση όλου του σχεδίου ανά Περιφέρεια της χώρας ή το σχέδιο της Ισπανίας το οποίο αφορά στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πολύ εμφατικό τρόπο. Υπάρχει επίσης το σχέδιο της Πορτογαλίας η οποία προχωρά στη δημιουργία ενός νέου δημόσιου φορέα, μιας αναβαθμισμένης Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία αναλαμβάνει όλο το σχέδιο της χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε στη χώρα μας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διοχετεύσει αυτές τις χρηματοδοτήσεις – και αναφέρομαι κυρίως στο κομμάτων δανείων, στα 12.8 δις – μέσω των συστημικών τράπεζων, άρα με όρους και κριτήρια αξιόχρεου τα οποία θέτουν οι τράπεζες και αποκλείουν τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και δη των μικρών και των μεσαίων».

Και πρόσθεσε:« Όλα αυτά τα στοιχεία μας δημιουργούν μεγάλη ανησυχία. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αντίστοιχη αγωνία υπάρχει και στους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας».

Ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε ότι θα πρέπει να «ανοίξει το παιχνίδι» σε όλο και περισσότερους, σε αυτό που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει ότι πρέπει να διοχετευτεί περίπου το 40% του συνόλου των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Υπάρχουν και τα εργαλεία και οι δυνατότητες. Είναι ζήτημα πολιτικού σχεδιασμού και πολιτικών επιλογών κατά πόσο θα ανοίξει αυτό το παιχνίδι ή αν ”τα λεφτά θα πάνε μόνο στα λεφτά”. Αυτό είναι το βασικό δίλημμα μέχρι στιγμής. Φοβάμαι ότι βάσει όσων έχουμε δει, δεν φαίνεται να προκρίνεται το πρώτο, αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, αλλά οδηγούμαστε σε μία λογική πεπατημένης που μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Τέλος, επισήμανε ότι χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός όλης αυτής της προσπάθειας, υπενθυμίζοντας ότι τον Απρίλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ένα νόμο μέσω του οποίου ιδρύθηκε η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εκείνος ο φορέας-ομπρέλα ο οποίος θα σχεδιάσει τις πολιτικές και θα κατευθύνει τις χρηματοδοτήσεις.

«Από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί και να αναβαθμιστεί η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δυστυχώς αυτό που έχουμε δει είναι η δημιουργία μιας ”ad hoc” μονάδας στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο δεν έχει την εμπειρία στο σχεδιασμό αναπτυξιακών πολιτικών».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα