back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αχ. Αναγνωστόπουλος: Ελπίδα για φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μέσω έρευνας με Τ-λεμφοκύτταρα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Διαβάστε επίσης

Πολύ κοντά στην κλινική εφαρμογή βρίσκεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, για την φαρμακευτική αντιμετώπιση του Covid-19, το οποίο εκπονείται από τους ερευνητές στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση της εν λόγω έρευνας προήλθε σε ένα βαθμό από πολίτες οι οποίοι συνέδραμαν την προσπάθεια των επιστημόνων, ενώ την τελική λύση προσέφερε με τη δική της στήριξη η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

«’Εχουμε μία εμπειρία στην αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων που πλήττουν τους μεταμοσχευμένους ασθενείς και στην οποία έχουμε επιτυχία 95%. Αντιμετωπίζουμε με Τ-λεμφοκύτταρα τους ιούς που πλήττουν σοβαρά αυτούς τους ασθενείς. Αυτή την εμπειρία και αυτή την τεχνογνωσία αποφασίσαμε να την χρησιμοποιήσουμε εναντίον του κορονοϊού γιατί όταν ο ιός ήρθε διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία εναντίον του», τόνισε ο Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, σκιαγραφώντας το πλαίσιο των δεδομένων, επισήμανε ότι κάποιοι ασθενείς με βαριές μορφές νόσησης δεν αναπτύσσουν τέτοια λεμφοκύτταρα και από την άλλη, υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν αυτά τα λεμφοκύτταρα για να δοθούν στους ασθενείς.

«Κάναμε μια προκλινική μελέτη στην οποία διαπιστώσαμε ότι όσοι ασθενείς ανταπεξέρχονται εύκολα στον Covid 19 αναπτύσσουν οι ίδιοι Τ-κορονοειδικά λεμφοκύτταρα. Όσοι δεν μπορούν να τα καταφέρουν και οδηγούνται σε βαριές μορφές, σε ΜΕΘ ή και χάνουν τη ζωή τους, δεν μπορούν να αναπτύξουν μόνοι τους Τ-κορονοειδικά λεμφοκύτταρα. Από το αίμα αναρρωσάντων ασθενών απομονώσαμε Τ-λεμφοκύτταρα που είχαν αναπτύξει. Τα πολλαπλασιάσαμε πολλές φορές και τα διεγείραμε με τις πρωτεΐνες του ιού και διαπιστώσαμε ότι αυτά είναι πολύ δραστικά εναντίον του κορονοϊού».

Η πρωτοποριακή ιατρική προσέγγιση απόρροια της έρευνας Ελλήνων επιστημόνων, ανοίγει ένα παράθυρο στην προοπτική για την φαρμακευτική αντιμετώπιση του Covid-19, στόχος που διερευνάται από πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια και μεγάλες εταιρίες διεθνώς.

Το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των λεμφοκυττάρων είναι σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, ένα “φυσικό φάρμακο” καθώς βασίζεται στα κύτταρα και αυτό που απομένει είναι να αποτυπωθεί η αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς.

«Προχωρήσαμε στην κλινική μελέτη. Πήραμε αίμα από αναρρώσαντες υγειονομικούς . Επιλέξαμε να πάρουμε από υγειονομικούς για συμβολικούς λόγους . Ήδη έχουμε αποθηκεύσει στο υγρό άζωτο , στους -190 βαθμούς , 70 δόσεις για 70 ασθενείς που θα αρρωστήσουν από τον κορονοϊό. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε 100 τις δόσεις αυτές».

Επίσης, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη υποβλήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος την ενέκρινε καθώς και στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία πρόσθεσε δύο επιπλέον κριτήρια, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσκολότερη η εξεύρεση ασθενών για να μπουν στην μελέτη.

«Βάλαμε μόνο μια ασθενή στη μελέτη που πληρούσε όλα τα κριτήρια. Ήταν μία κυρία 70 ετών με βαριά νόσηση, ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση. Μιλήσαμε με τους γιατρούς της, πήραμε τη συγκατάθεσή της και χορηγήσαμε τα Τ λεμφοκύτταρα. Σε δύο ημέρες βελτιώθηκε, σε τέσσερις ημέρες είχε θεαματική βελτίωση και σε μία εβδομάδα εξήλθε του νοσοκομείου πλήρως υγιής. Επομένως, υποβάλαμε ένα αίτημα να εξετάσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας από την επιτροπή Δεοντολογίας που είναι αρμόδια. Το θέμα συζητήθηκε , εγκρίθηκαν κριτήρια λιγότερο αυστηρά αλλά επειδή άλλαξαν τα κριτήρια έπρεπε να υποβάλουμε ξανά την κλινική μελέτη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Επιτροπή, να εγκριθεί με τα νέα κριτήρια και περιμένουμε την απάντηση», κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα