back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγκρίνονται τα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης σε Eurogroup και Ecofin

Διαβάστε επίσης

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα και στη συνεδρίαση του Ecofin, την Τρίτη, στην οποία αναμένεται να εγκριθούν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Στη σύνοδο του Ecofin θα λάβει μέρος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Πιο αναλυτικά, στο Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές της Ευρωζώνης, εστιάζοντας στο επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενημερωθούν για την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα Προγράμματα Σταθερότητας του 2021. Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει την προετοιμασία των προσχεδίων προϋπολογισμού και των συστάσεων για την Ευρωζώνη για το έτος 2022. Επιπλέον, θα συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της δημιουργίας ψηφιακού ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση ως σύνολο.

Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, θα ανταλλάξουν απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κα. Janet Yellen σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το βράδυ ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στο καθιερωμένο δείπνο εργασίας των Υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την Τρίτη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της χώρας μας, «Ελλάδα 2.0», το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα