back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Euro 2020: Ιταλία-Αγγλία, η ώρα του μεγάλου τελικού

Διαβάστε επίσης

Αγγλία και Ιταλία αναμετρώνται απόψε στις 22:00 στο «Γουέμπλεϊ», με τα «λιοντάρια» να διεκδικούν το παρθενικό τρόπαιο της ιστορίας τους στο Euro και τη «Σκουάντρα Ατζούρα» το πρώτο της μετά το 1968.

Προς το τέλος του φτάνει πλέον και το Euro 2020. Έπειτα από έναν μήνα αγωνιστικής δράσης στους 11 ποδοσφαιρικούς σταθμούς που επιλέχθηκαν -για πρώτη φορά στα χρονικά- να φιλοξενήσουν τις αναμετρήσεις της διοργάνωσης, ήρθε η στιγμή για τον μεγάλο τελικό που θα αναδείξει τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Η Αγγλία και η Ιταλία διεκδικούν το βράδυ (11/7, 22:00) το πολυπόθητο «στέμμα» στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου μπροστά σε περίπου 60.000 θεατές και η αγωνία χτυπάει… κόκκινο ενόψει της μάχης που θα δώσουν τα δύο συγκροτήματα για να καθίσουν στον ευρωπαϊκό «θρόνο».

Τα «λιοντάρια» φιλοδοξούν να γράψουν μία «χρυσή» σελίδα στην ποδοσφαιρική τους ιστορία με την κατάκτηση του πρώτου τους Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στον παρθενικό τους τελικό στον θεσμό, αλλά και δεύτερο τίτλο τους σε διοργάνωση μετά την επιτυχία του Mundial το 1966. Αντίθετα, οι Ιταλοί στοχεύουν στο δεύτερο τρόπαιό τους σε Euro και πρώτο μετά το 1968, όταν ως «οικοδεσπότες» νίκησαν τη Γιουγκοσλαβία στην τελευταία φάση. Η κορυφή της Ευρώπης έχει θέση μόνο για μία Εθνική ομάδα και αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι ποια από τις δύο φιναλίστ θα κάνει απόψε το όνειρό της πραγματικότητα και θα γευτεί το «νέκταρ» της επιτυχίας.

Η προϊστορία των δύο μονομάχων

Αγγλία και Ιταλία έχουν αναμετρηθεί συνολικά 27 φορές στο παρελθόν, με τα «λιοντάρια» να μετρούν 8 νίκες έναντι 11 της «Σκουάντρα Ατζούρα», ενώ 8 ματς ολοκληρώθηκαν ισόπαλα. Η πρώτη τους σύγκρουση καταγράφτηκε το 1933, όταν έμειναν στο ισόπαλο 1-1 σε φιλική αναμέτρηση, ενώ το 1976 συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι και συγκεκριμένα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Ιταλοί επικράτησαν με 2-0, αλλά τα «λιοντάρια»… απάντησαν στη ρεβάνς με νίκη με το ίδιο σκορ. Η παρθενική συνάντησή τους σε τελική φάση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήρθε το 1980 στη φάση των ομίλων, με την Ιταλία να είναι για ακόμα μία φορά νικήτρια χάρη σε γκολ του Ταρντέλι (1-0), που έμελλε να αποκλείσει τους Βρετανούς από τη συνέχεια του θεσμού, ενώ από τότε χρειάστηκε να περάσουν 32 χρόνια για να βρεθούν και πάλι σε ένα Γιούρο. Ήταν το 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, με τα δύο συγκροτήματα να συναντιούνται στα προημιτελικά και τους Ιταλούς να παίρνουν την πρόκριση στα πέναλτι (4-2) μετά το «στείρο» 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης. Η ήττα (2-1) των Άγγλων το 2014 στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ ήταν το τελευταίο ανταγωνιστικό παιχνίδι μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς από τότε κοντραρίστηκαν άλλες δύο φορές σε φιλικά ματς που ολοκληρώθηκαν ισόπαλα (1-1).

Το αήττητο σερί και ο παράγοντας «έδρα»

Για να επιστρέψουμε στο σήμερα, για την Ιταλία αυτός θα είναι ο δέκατος τελικός της σε διοργάνωση, έχοντας έξι παρουσίες σε Παγκόσμια Κύπελλα και τέσσερις σε Γιούρο. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι μετράει ένα αήττητο σερί 33 παιχνιδιών σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας πετύχει 86 γκολ και δεχθεί μόλις 10 και πλέον φιλοδοξεί να το διευρύνει απέναντι στους Άγγλους, από τους οποίους ουδέποτε έχει ηττηθεί σε τελική φάση ενός θεσμού. Από την άλλη, η Αγγλία έχει απόψε το αβαντάζ της έδρας, εκεί όπου έχει πανηγυρίσει τη νίκη στα 15 από τα 17 ματς που έχει δώσει.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι για έκτη φορά η μία από τις δύο φιναλίστ του τελικού παίζει στο γήπεδό της. Τρεις ομάδες σήκωσαν το κύπελλο στο σπίτι τους, η Ισπανία το 1964, η Ιταλία το 1968 και η Γαλλία το 1984, ενώ δύο είναι οι χαμένοι τελικοί για διοργανώτριες και συγκεκριμένα το 2004 όταν η Πορτογαλία ηττήθηκε από την Εθνική μας και το 2016 όταν η Γαλλία έχασε από την Πορτογαλία.

Αμφίβολος ο Φόντεν στα «λιοντάρια»

Στο αγωνιστικό κομμάτι, πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε στην Αγγλία λίγο πριν από τον τελικό, καθώς ο Φιλ Φόντεν δεν προπονήθηκε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα εξαιτίας ενός μικρού χτυπήματος στο πόδι. Η παρουσία του μέσου της Μάντσεστερ Σίτι στο ματς θα κριθεί την τελευταία στιγμή, ενώ στην ενδεκάδα των «λιονταριών» δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές σε σύγκριση με το νικηφόρο παιχνίδι τους στα ημιτελικά κόντρα στη Δανία. Όσο για την Ιταλία; Ούτε από πλευράς Ρομπέρτο Μαντσίνι αναμένονται εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα. Ο Έμερσον πρόκειται να συνεχίσει στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του τραυματία Σπινατσόλα, αλλά πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει βασικός ο επιθετικός Κιέζα μετά το γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό με την Ισπανία.

Στο «Γουέμπλεϊ» θα βρεθούν 65.000 φίλαθλοι εκ των οποίων μόνο οι 1000 θα είναι Ιταλοί.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στην κανονική διάρκεια θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και εφόσον χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.

Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Ολλανδός Μπιόρν Κάιπερς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα