back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυκλοφορεί η έκδοση zine της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων

Διαβάστε επίσης

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BoWB) και οι Pluriverse Publications, ανακοινώνουν την κυκλοφορία της έκδοσης zine «Art Pluriverse: A Community Science Series. 1st Edition: Textile Month», η οποία καταγράφει την πρώτη έκδοση της σειράς επιστήμης των κοινοτήτων που ξεκίνησε από τον οργανισμό το 2020 στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματός του, σε σύνδεση με το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Art Pluriverse στοχεύει στην ανάδειξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω της επιστήμης των κοινοτήτων, εμπλέκοντας κοινότητες και κοινό σε μια συν-δημιουργική έρευνα, σε στενή συνεργασία με καλλιτέχνες και ερευνητές. Στη βάση της τέχνης, της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς και της ανοικτής γνώσης, το πρόγραμμα ανέδειξε κοινότητες που διαφυλάττουν τοπικές πρακτικές, καταγράφοντας πτυχές της καλλιτεχνικής τους κληρονομιάς και της παραδοσιακής τους γνώσης, με ανοικτές, εκπαιδευτικές και συμμετοχικές μεθόδους. Η συλλογική διαδικασία οδήγησε στη συν-δημιουργία έργων σύγχρονης τέχνης με βάση την καλλιτεχνική έρευνα και στην ανάπτυξη ψηφιακών κοινοτικών αρχείων με βάση τις αρχές της ανοικτότητας, προσβλέποντας σε μια συλλογική εμπειρία του Art Pluriverse και της παράδοσης εκ νέου.
Η έκδοση συνοψίζει τις διαδικασίες και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του προγράμματος (συνέργειες καλλιτεχνών-κοινοτήτων, ανοικτά κοινοτικά αρχεία, παράλληλες δράσεις), περιλαμβάνοντας επίσης παραδείγματα καλών πρακτικών επιστήμης των κοινοτήτων, τόσο στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, όσο και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Επιπλέον, στον επιμελημένο τόμο εμπεριέχονται εικόνες και σχόλια από όλες τις κοινότητες, τους καλλιτέχνες και τους ερευνητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Το zine εκδίδεται από την Pluriverse Publications με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης – πλατφόρμα ePublishing και χρηματοδοτήθηκε από το Creative Commons Global Network Communities Activity Fund. Σχεδιάστηκε από τους These are a Few of our Favorite Things και είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή υπό τις ανοικτές άδειες Creative Commons (CC BY-SA 4.0).

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΔΏ.

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (Biennale of Western Balkans – BoWB) συνδέει την άυλη πολιτισμική κληρονομιά με την τέχνη και την τεχνολογία, με σύνθημα την «παράδοση εκ νέου». Η Μπιενάλε έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2018 στα Ιωάννινα και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια ως κεντρική διοργάνωση, ενώ λειτουργεί με παράλληλο πρόγραμμα σε ετήσια βάση.
Σκοπός του οργανισμού είναι να υποστηρίξει και να παρουσιάσει τη σύγχρονη τέχνη και έρευνα που περιέχει πτυχές της πολιτισμικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας επίκαιρα ζητήματα του άυλου πολιτισμού και τις αξίες της κοινότητας, μέσα από συνεργατικούς, εκπαιδευτικούς και πειραματικούς τρόπους. Η Μπιενάλε στοχεύει στην ανάπτυξη της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην ενίσχυση ενός δικτύου κινητικότητας στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο οργανισμός υποστηρίζει προγράμματα, δράσεις και συνεργασίες που προωθούν την ανοικτή και διαμοιραζόμενη γνώση, τις ανοικτές τεχνολογίες και τα κοινά (commons), συνδέοντας παραδοσιακές με σύγχρονες πολιτισμικές πρακτικές. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει τη συλλογική δράση, τη συνεργατική μάθηση και την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από τη σύζευξη της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς με την ψηφιακή.
Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα