back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μόνο με καθήμενους από σήμερα οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λειτουργούν από σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε από την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Tην ίδια ώρα, ανοιχτό αφήνει, ο Άδωνις Γεωργιάδης, το ενδεχόμενο τα νυχτερινά κέντρα να λειτουργήσουν ως covid-free, αποκλειστικά με εμβολιασμένους. Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στο ΣΚΑΙ εάν υπάρξει σχετική απόφαση από την επιτροπή η κυβέρνηση πρόκειται να την εφαρμόσει.

Οι καλλιτέχνες, είπε ο κ. Γεωργιάδης έχουν πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών και πρόσθεσε πως το τελευταίο διάστημα έχει έρθει σε επαφή με αρκετούς από αυτούς, οι οποίοι μάλιστα είναι πρόθυμοι να μετέχουν σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης υπέρ του εμβολιασμού για κορονοϊό.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε για αυστηρές ποινές και λουκέτο σε επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων προβούν σε, όπως είπε, πονηριές με τους μεικτούς χώρους. Κληθείς να σχολιάσει επιπρόσθετα την απόφαση του νυχτερινού κέντρου στο οποίο τραγουδά ο Νίκος Βέρτης να διακόψει την λειτουργία του εξαιτίας της κατάστασης, ο υπουργός εξήγησε πως έχει μιλήσει τόσο με τον ίδιο όσο και με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης η οποία, όπως ανέφερε πρόκειται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα ως Covid Free μαγαζί.
Όσον αφορά την χρήση μάσκας, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως η ακριβής απόφαση είναι ότι μπορούμε να μην την φοράμε όπου δεν υπάρχει συνωστισμός και τόνισε πως τίποτα δεν αποφασίζεται εάν δεν υπάρξει υπόδειξη των ειδικών.
Ο υπουργός απαντώντας στις αντιδράσεις καταστηματάρχη της Μυκόνου διερωτήθηκε αν έχουν οι ίδιοι αναλογιστεί  τι θα συμβεί αν εξαιτίας μιας έξαρσης της πανδημίας, κλείσει ολικά το νησί. Τόνισε επίσης η λήψη μέτρων είναι προφανείς προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία η οποία δεν έχει τελειώσει ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα να πειστεί η κοινωνία, με όμορφο τρόπο, προκειμένου να τηρεί τα μέτρα και να προσέχει.
Όπως ανέφερε εξάλλου, όσο η πανδημία μεγεθύνεται, είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Νewsroom Αθήνα 9.84, Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα